Projekat ekonomskog jačanja i zapošljavanja u regiji Srebrenice

Bez autora
Nov 08 2011

Prošle sedmice je zatvoren tender na koji su se mogle prijaviti firme koje nude pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta u regiji Srebrenice. U narednom periodu trebali bi biti poznati rezultati tendera za projekte preduzeća koja nude otvaranje novih radnih mjesta i svojih pogona u regiji Srebrenice. Pomenuti tender zatvoren je 20. oktobra, a prema riječima Ćamila Durakovića, načelnika Općine Srebrenica, među aplikantima su i tri, četiri ozbiljne kompanije. Vlada FBiH je ranije oformila radnu grupu koju sačinjavaju federalni dopremijer Desnica Radivojević, ministri raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, šef ureda premijera Ramiz Mehaković, te predstavnici Opštine Srebrenica Duraković, Hakija Meholjić, Amir Kulaglić i Lalo Pavlović. Za ovu godinu su za regiju Srebrenice odvojena tri miliona KM, od kojih će 60 posto ići direktno za područje općine Srebrenice, a 40 posto okolne općine Osmake, Miliće, Zvornik, Bratunac i Vlasenicu. sve zainteresovane ozbiljne kompanije imale su priliku da apliciraju Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice sa svojim projektima...

Projekat ekonomskog jačanja i zapošljavanja u regiji SrebreniceProšle sedmice je zatvoren tender na koji su se mogle prijaviti firme koje nude pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta u regiji Srebrenice.

U narednom periodu trebali bi biti poznati rezultati tendera za projekte preduzeća koja nude otvaranje novih radnih mjesta i svojih pogona u regiji Srebrenice. Pomenuti tender zatvoren je 20. oktobra, a prema riječima Ćamila Durakovića, načelnika Općine Srebrenica, među aplikantima su i tri, četiri ozbiljne kompanije.

Tri miliona KM

Vlada FBiH je ranije oformila radnu grupu koju sačinjavaju federalni dopremijer Desnica Radivojević, ministri raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, šef ureda premijera Ramiz Mehaković, te predstavnici Opštine Srebrenica Duraković, Hakija Meholjić, Amir Kulaglić i Lalo Pavlović.

- Za ovu godinu su za regiju Srebrenice odvojena tri miliona KM, od kojih će 60 posto ići direktno za područje općine Srebrenice, a 40 posto okolne općine Osmake, Miliće, Zvornik, Bratunac i Vlasenicu. sve zainteresovane ozbiljne kompanije imale su priliku da apliciraju Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice sa svojim projektima, kazao je Duraković za Oslobođenje. Pojašnjava da će oni koji prođu na javnom pozivu dobiti 40 posto grant sredstava, 40 posto kredita kod Investiciono-razvojne banke, a obavezni su uložiti 20 posto vlastitog novca.

Drvo, metal, poljoprivreda

- U ovom projektu je prioritet stavljen na otvaranje novih radnih mjesta. Kroz program koji smo pripremili fokus je stavljen na ulaganje u drvnu, metalnu industriju, poljoprivredu... Firme koje se bave tim poslovima imale su priliku da apliciraju uz uslov da otvore i nova radna mjesta za ljude koji žive i koji se žele vratiti u regiju Srebrenice. Firme moraju imati orijentisano tržište i na području regije Srebrenice će morati otvoriti svoje pogone, kaže Duraković.

Svaka firma koja je aplicirala nudila je više od 20 radnih mjesta, a Duraković se nada da će po okončanju ove faze projekta biti zaposleno oko 100 ljudi. Konkretne rezultate, odnosno zapošljavanja, po njegovoj procjeni, mogu se očekivati s proljeća ili početkom ljeta iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik