Projekcija MMF-a za BiH: Inflacija će padati

Bez autora
Apr 26 2023

Prema svemu sudeći, pred domaćom ekonomijom je izazovna godina …

Jewell se osvrnuo na prognozu koja se odnosi na BiH kazavši kako, kao rezultat slabije domaće potražnje, kao i slabije potražnje za bh. izvozom, MMF-ova projekcija pokazuje da će ove godine doći do smanjenja ekonomskog rasta s 3,8%. Ipak, potvrdio je kako nas očekuje pad inflacijskih pritisaka.

Smanjeni ekonomski rast u ovoj godini, a koji će biti posljedica smanjenja domaće i inozemne potražnje za robama iz BiH, uklapa se u projekcije globalnih gospodarskih tokova koji će u ostatku godine zasigurno biti obilježeni manjom ekonomskom aktivnošću znatno snažnijih država i tržišta, piše Večernji list BiH.

Borba protiv inflacije mora uzeti danak na suprotnoj skali ekonomske vage, no to je nešto što je nužno ako govorimo o smanjenju pritisaka koji su u 2022. godini bili toliki da je veliki broj stanovnika bio u neprilici zbog snažnog udara na kućne proračune i sveprisutnog porasta cijena dobara i usluga.

Projekcija

Ipak, ova bi godina i u BiH, uz smanjeni ekonomski rast, trebala donijeti toliko očekivano smanjenje inflacije, iako će ona bazna, koja isključuje promjenjive troškove hrane i energije, padati sporije.

Ovih dana u Washingtonu je održano proljetno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svjetske banke (SB) tijekom kojega su čelni ljudi svjetskih financijskih institucija razmatrali globalnu ekonomsko-financijsku situaciju, a uoči zasjedanja MMF je objavio i globalnu projekciju rasta.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell se u izjavi za Večernji list osvrnuo na prognozu koja se odnosi na BiH kazavši kako, kao rezultat slabije domaće potražnje, kao i slabije potražnje za bh. izvozom, MMF-ova projekcija pokazuje da će ove godine doći do smanjenja ekonomskog rasta s 3,8%, koliko je iznosio u 2022. godini, na 2%. Ipak, potvrdio je kako nas očekuje pad inflacijskih pritisaka.

– Projekcije inflacije pokazuju kako će ona zabilježiti pad s 14%, koliko je dosegnula prošle godine, na 6% ove godine u skladu s rapidnim padom cijena hrane i goriva na međunarodnom tržištu. Međutim, što se tiče bazne inflacije, ona će ipak bilježiti sporiji pad – naveo je Jewell. U kontekstu ukupnih ekonomskih kretanja u BiH oni su svakako ovisni o političkoj situaciji, ali i kretanjima na tržištima zemalja u okruženju. Jewell je objasnio kako su negativni rizici visoki i uključuju intenziviranje unutarnjih političkih tenzija, snažnije usporavanje aktivnosti u Europi u odnosu na očekivano te ostvarivanje financijskih rizika.

Održavanje

Prema svemu sudeći, pred domaćom ekonomijom je izazovna godina u kojoj će se morati naći način za održavanje ekonomskog rasta u okviru projekcija u cilju izbjegavanje recesije i stvaranja dobre osnove za snažniji oporavak u idućoj godini, nadajući će se kako će usporedno doći do značajnog pada stope inflacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik