Projektovani privredni rast u narednoj godini 1,5 posto

Bez autora
Oct 31 2013

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Saša Radulović saopštio je danas da projektovani privredni rast Srbije u narednoj godini iznosi 1,5 posto, i da će njegovo ostvarivanje u velikoj meri zavisiti od brzine i uspešnosti reformi koje sprovodi Vlada Srbije.Radulović je u izjavi za novinare nakon predstavljanja “Bele knjige 2013” Saveta stranih investitora u Srbiji, podsetio na to da su za narednu godinu predviđene jako teške mere štednje, koje moraju da budu sprovedene zbog smanjenja budžetskog deficita.

Projektovani privredni rast u narednoj godini 1,5 postoMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Saša Radulović saopštio je danas da projektovani privredni rast Srbije u narednoj godini iznosi 1,5 posto, i da će njegovo ostvarivanje u velikoj meri zavisiti od brzine i uspešnosti reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Radulović je u izjavi za novinare nakon predstavljanja “Bele knjige 2013” Saveta stranih investitora u Srbiji, podsetio na to da su za narednu godinu predviđene jako teške mere štednje, koje moraju da budu sprovedene zbog smanjenja budžetskog deficita.

Ministar je objasnio da je namera da se rast značajno potpomogne kroz regulatornu reformu i putem pomoći u finansiranju kompanija, gde će se preko jednog novog garantnog fonda raditi sa bankama u cilju snižavanja kamatnih stopa za celu privredu.

Prema njegovim rečima, značajna sredstva odvojena su za te namene kako bi se i u drugim sektorima, a ne samo u poljoprivredi i automobilskoj industriji, obezbedio značajan rast.

Ako postupak privatizacije bude uspešan kao što smo ga dizajnirali, to može da pruži značajan podsticaj privredi, ocenio je Radulović.

On je ukazao na to da je Vlada Srbije u budžetu za 2014. godinu obezbedila velika sredstva tranzicione pomoći radnicima koji će ostati bez posla u preduzećima koja se nalaze u procesu restrukturiranja.

Odgovorno se odnosimo prema svim radnicima. Svima će biti povezan staž, kao i svim radnicima u preduzećima koja su sada u stečajnom postupku, istakao je ministar.

Novca će biti za sve koji budu ostali bez posla nakon bolnih, ali neophodnih rezova koje Vlada Srbije mora da sprovede, naglasio je Radulović i napomenuo da se ide ka tome da što više radnika nađe posao u novim kompanijama koje će biti privatizovane po novom zakonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik