Protiv sive ekonomije za milionske uštede

Bez autora
May 11 2014

Vlada namerava da stimuliše poslodavce da radnike uvedu u legalne tokove tako što bi država plaćala deo poreza i doprinosa. Ekonomisti poručuju da bi prevođenje sivog privređivanja u legalnu ekonomiju dalo veće rezultate od svih predloženih mera zajedno.Borba protiv sive ekonomije jedna je od četiri mere za oporavak privrede koje najavljuje premijer Aleksandar Vučić. Računica kako da se napuni državna kasa deluje jednostavno kada se uzme u obzir da je čak 30 odsto BDP-a u Srbiji "obojeno u sivo".

Protiv sive ekonomije za milionske uštedeVlada namerava da stimuliše poslodavce da radnike uvedu u legalne tokove tako što bi država plaćala deo poreza i doprinosa. Ekonomisti poručuju da bi prevođenje sivog privređivanja u legalnu ekonomiju dalo veće rezultate od svih predloženih mera zajedno.

Borba protiv sive ekonomije jedna je od četiri mere za oporavak privrede koje najavljuje premijer Aleksandar Vučić. Računica kako da se napuni državna kasa deluje jednostavno kada se uzme u obzir da je čak 30 odsto BDP-a u Srbiji "obojeno u sivo".

"Istraživanja i analize pokazuju da godišnje budžet gubi oko tri milijarde evra samo zahvaljujući tome što je veliki broj privrednih subjekata u nelegalnoj trgovini i sivoj ekonomiji. Samo od akcizne robe gubi se 300 miliona evra godišnje zbog neplaćanja akciza", rekla je Jelena Bojović iz Naleda.

Ako bi Srbija uspela da spusti udeo sive ekonomije na 20 odsto BDP-a, za tri godine u budžet bi se slila jedna milijarda evra, procenjuju u Naledu.

Poređenja radi, smanjenjem zarada u javnom sektoru za 10 odsto godišnje se uštedi 200 miliona evra, dakle za tri godine 600 miliona. Iako je računica jednostavna, posao nije lak, saglasni su ekonomisti.

"Šta god da država uradi, jedan broj ljudi bi radili i dalje na sivo. Međutim, postoji jedan broj onih, koji nije zanemarljiv, koji bi prijavio radnike koji rade na crno, kada bi vlada pojednostavila poreske procedure - ukinula nepotrebne namete, smanjila poreska opterećenja, povećala minimalnu osnovicu na koju se ne plaćaju porezi", kaže profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

Osim stimulativnih mera neophodno je i kažnjavanje onih koji posluju nelegalno. Ne samo što ne plaćaju poreze, već kao nelojalna konkurencija ugrožavaju legalne privrednike.

"Nemoguće je održati konkurencije ako je neko privilegovan da drži radnika na crno, nemoguće je stvoriti dodatnu akumulaciju za investicije, nemoguće je zaposliti novog radnika", ističe Milan Knežević iz Komore malih i srednjih preduzeća.

Naglašava da su posledice sive ekonomije mnogostruko veće od direktnih gubitaka po osnovu poreza i doprinosa koji se ne slivaju u budžet.

Ekonomisti su saglasni da je za borbu sa sivom ekonomijom neophodna reforma inspekcijskih službi koje bi dobile jasan mandat i podršku da, bez izuzetaka, kažnjavaju one koji posluju nelegalno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik