Protiv sivila Bele Palanke

Bez autora
Aug 24 2010

Bela Palanka se, poput ostalih opština pirotskog okruga, suočava sa problemom nezaposlenosti, zbog čega mladi napuštaju grad i odlaze u veće sredine. Ipak, ima i drugačijih primera. U opštinskoj upravi mladi tim stručnjaka izrađuje kvalitetne projekte, koji su u nadležnim ministarstvima visoko ocenjeni. Srđan Igić, diplomirani ekonomista, vratio se u rodnu Belu Palanku, gde već dve godine radi u opštinskoj upravi i zajedno sa još troje kolega uspešno primenjuje stečeno znanje radeći projekte pre svega u domenu infrastrukture. Recept za uspeh je što, pored osnovne struke, taj tim karakteriše i svestranost i interesovanja za geografiju, turizam, tradiciju. Takođe, njihovi projekti odgovaraju i strategiji razvoja Bele Palanke, možda su zato dobili visoke ocene kod nadležnih ministarstava i fondova. Nažalost, mnogi nemaju gde da pokažu svoje znanje ili stečeno radno iskustvo, jer u Beloj Palanci od 14.000 stanovnika, blizu 3.000 je bez posla, pre svega zbog loših privatizacija i propasti preduzeća.

Protiv sivila Bele PalankeMladi tim stručnjaka u opštini Bela Palanka izrađuje projekte za privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Uprkos masovnim migracijama mladih u veće gradove, ovaj belopalanački mladih tim pokušava da ponovo oživi svoj grad.

Bela Palanka se, poput ostalih opština pirotskog okruga, suočava sa problemom nezaposlenosti, zbog čega mladi napuštaju grad i odlaze u veće sredine.

Ipak, ima i drugačijih primera. U opštinskoj upravi mladi tim stručnjaka izrađuje kvalitetne projekte, koji su u nadležnim ministarstvima visoko ocenjeni.

Srđan Igić, diplomirani ekonomista, vratio se u rodnu Belu Palanku, gde već dve godine radi u opštinskoj upravi i zajedno sa još troje kolega uspešno primenjuje stečeno znanje radeći projekte pre svega u domenu infrastrukture.

"Recept za uspeh je što, pored osnovne struke, naš tim karakteriše i svestranost i interesovanja za geografiju, turizam, tradiciju. Takođe, naši projekti odgovaraju i strategiji razvoja Bele Palanke, možda su zato dobili visoke ocene kod nadležnih ministarstava i fondova", kaže Igić.

Nažalost, mnogi nemaju gde da pokažu svoje znanje ili stečeno radno iskustvo, jer u Beloj Palanci od 14.000 stanovnika, blizu 3.000 je bez posla, pre svega zbog loših privatizacija i propasti preduzeća.

Predsednik opštine Aleksandar Živković kaže da je bitno poboljšati kvalitet života kroz obnovu infrastrukture, ali je prioritet svih prioriteta otvaranje novih radnih mesta.

"Tražimo mogućnost izgradnje nove cementare, vrednost projekta je oko 220 miliona evra, a u planu nam je i izgradnja fabrike briketa", ističe Živković.

Paradoks je da upravo u ovoj opštini već 15 godina uspešno radi "Obuća Pavle" koja zapošljava 150 radnika. Smatraju da njihov model opstanka leži u tome što su viziju firme uspeli da prenesu na zaposlene.

"Ključni momenat je da svi težimo i radimo da zadovoljimo potrebe, zahteve i želje kupaca", kaže generalni menadžer "Obuće Pavle" Bojana Stojanović.

U Beloj Palanci se nadaju da će privlačenjem investitora i otvaranjem radnih mesta pružiti šansu mladima da se iz velikih sredina vrate u rodni grad i spreče migraciju koja je sve prisutnija u ovoj opštini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik