Rast inflacije u avgustu

Bez autora
Sep 12 2013

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu je zabeležen mesečni rast potrošačkih cena od 0,4 posto. Međugodišnja inflacija je nastavila da pada i u avgustu je iznosila 7,3 posto.Mesečna inflacija, shodno očekivanjima, u najvećoj meri rezultat je rasta regulisanih cena, odnosno električne energije, cigareta i lekova, dok je, s druge strane, hrana pojeftinila.

Rast inflacije u avgustuPrema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u avgustu je zabeležen mesečni rast potrošačkih cena od 0,4 posto.

Međugodišnja inflacija je nastavila da pada i u avgustu je iznosila 7,3 posto. Mesečna inflacija, shodno očekivanjima, u najvećoj meri rezultat je rasta regulisanih cena, odnosno električne energije, cigareta i lekova, dok je, s druge strane, hrana pojeftinila, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS ostaje pri proceni da će međugodišnja inflacija i u narednim mesecima biti u snažnom padu i u granice dozvoljenog odstupanja od cilja vratiće se do oktobra 2013. U ovu projekciju uključen je i očekivani rast regulisanih cena do kraja godine. Prema očekivanjima NBS, inflacija će se nakon oktobra zadržati u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja. Tome će doprineti do sada preduzete mere monetarne politike, dobra poljoprivredna sezona i niska agregatna tražnja, dodaje NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik