Realni rast BDP-a u drugom kvartalu 0,2 posto

Bez autora
Sep 30 2013

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu 2013. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 0,2 posto. Desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP-a u drugom kvartalu 2013. godine od 0,3 posto u poređenju sa prethodnim kvartalom.Posmatrano po delatnostima u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija 9,6 posto, sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom 3,2 posto, sektoru rudarstva 2,8 posto, sektoru snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 2,4 posto i sektoru prerađivačke industrije jedan posto.

Realni rast BDP-a u drugom kvartalu 0,2 postoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu 2013. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 0,2 posto.

Desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP-a u drugom kvartalu 2013. godine od 0,3 posto u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Posmatrano po delatnostima u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija 9,6 posto, sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom 3,2 posto, sektoru rudarstva 2,8 posto, sektoru snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 2,4 posto i sektoru prerađivačke industrije jedan posto.

Značajan pad bruto dodate vrednosti registrovan je u sektoru građevinarstva 42,5 posto i sektoru trgovine 4,7 posto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP u drugom kvartalu 2013. godine u odnosu na isti period prethodne godine svi agregati, osim izvoza robe i usluga, pokazuju realan pad –  izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava 1,2 posto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 2,5 posto, izdaci za finalnu potrošnju države 6,6 posto, bruto investicije u osnovne fondove 18,5 posto i uvoz robe i usluga 0,5 posto. Izvoz robe i usluga realno je povećan za 9,1 posto.

Pomenuti rezultati odnose se na obračun kvartalnog bruto domaćeg proizvoda po proizvodnom i rashodnom pristupu, u tekućim i stalnim cenama, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik