Referentna kamatna stopa povećana na 11,5 posto

Bez autora
Dec 09 2010

Izvršni odbor Narodne banke Srbije, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za jedan procentni poen, tako da ona od danas iznosi 11,5 posto.Odlučujući se za povećanje referentne kamatne stope, Izvršni odbor NBS je uzeo u obzir neophodnost obuzdavanja rasta inflacionih pritisaka, podstaknutih rastom cena poljoprivrednih proizvoda i regulisanih cena, kao i efektima ranije depresijacije dinara.

Referentna kamatna stopa povećana na 11,5 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije, nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za jedan procentni poen, tako da ona od danas iznosi 11,5 posto.

Odlučujući se za povećanje referentne kamatne stope, Izvršni odbor NBS je uzeo u obzir neophodnost obuzdavanja rasta inflacionih pritisaka, podstaknutih rastom cena poljoprivrednih proizvoda i regulisanih cena, kao i efektima ranije depresijacije dinara.

Međugodišnja inflacija je u oktobru prešla gornju granicu dozvoljenog odstupanja od cilja. Procenjuje se da će se njen rast nastaviti u narednim mesecima i ostati iznad granice cilja u prvoj polovini 2011, a zatim početi da pada ka cilju u drugoj polovini godine.

Kako je danas saopšteno, delujući u pravcu povećanja restriktivnosti monetarne politike, Izvršni odbor NBS  je ocenio da je povećanje referentne kamatne stope za dodatnih 100 baznih poena potrebno kako bi se inflacija krajem naredne godine vratila u granice utvrđenog cilja od 4,5±1,5%.

Naredna sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije na kojoj će se doneti odluka o referentnoj stopi zakazana je za 13. januar 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik