Reforme tržišta rada u Španiji

Bez autora
Sep 09 2010

Vlada Španija dala konačno odobrenje za reforme španskog tržišta rada. Cilj reformi oporavak ekonomije i smanjenje rastućeg deficita koji je podstakao zabrinutost od dužničke krize, poput one u Grčkoj.Ove izmene na tržištu rada, kao i planovi za podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 65, na 67 godina, izazvale su proteste sindikata koji su zakazali generalni štrajk za 29. septembar. Taj paket reformi je donet u junu i bio je na snazi kao vanredna mera, a sada će postati stalna.

Reforme tržišta rada u ŠpanijiVlada Španija dala konačno odobrenje za reforme španskog tržišta rada.

Cilj reformi oporavak ekonomije i smanjenje rastućeg deficita koji je podstakao zabrinutost od dužničke krize, poput one u Grčkoj.

Cilj reforme španskog tržišta rada, koju je odobrila Vlada te države, biće oporavak ekonomije i smanjenje rastućeg deficita, koji je podstakao zabrinutost od još jedne dužničke krize, poput one u Grčkoj.

Ove izmene na tržištu rada, kao i planovi za podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 65, na 67 godina, izazvale su proteste sindikata koji su zakazali generalni štrajk za 29. septembar.

Taj paket reformi je donet u junu i bio je na snazi kao vanredna mera, a sada će postati stalna. Međunarodni monetarni fond (MMF) je ocenio te mere kao ključne za smanjenje stope nezaposlenostu u Španiji, koja sada dostiže 20 odsto i najviša je među 16 članica zone evra.

Budžetski deficit Španije je prošle godine dostigao 11,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je znatno više od limita u Evropskoj uniji od tri odsto BDP.

Zbog oslabljenih vladinih finansija Španija mora, uz Grčku i Portugaliju, da plaća više kamatne stope na pozajmice, podsetila je agencija AP.

Reformom španskog tržišta rada omogućeno je kompanijama da lakše prebacuju radnike u druge delove zemlje, što Špancima ne odgovara jer su veoma vezani za svoj rodni kraj, ili da ih premeštaju na druga radna mesta unutar kompanije.

Među ostalim ciljevima je i suzbijanje raširene prakse odsustvovanja sa posla i obeshrabrivanje kompanija da radnike zapošljavaju na privremene poslove. Čak trećina radne snage u Španiji sada radi po tim nepovoljnim ugovorima, zbog čega je stopa nezaposlenosti podložna rastu jer su takvi radnici prvi na spisku za otpuštanje kada dođu teška vremena.

Reformama se takođe omogućuje kompanijama da lakše otpuštaju radnike, uz isplate najnižih otpremnina, ukoliko beleže gubitke, očekuju gubitke u budućnosti ili pate od "stalnog" pada prihoda.

Otpremnine za radnike s punim radnim vremenom, koje se sada isplaćuju u visini plate za 45 dana za svaku godinu rada, biće smanjena na platu za 33 dana.

Premijer Španije Hose Luis Rodrigez Sapatero progurao je ovaj paket glasovima sopstvene socijalističke partije, što govori koliko je on izolovan u rešavanju problema oslabljene ekonomije.

Vlada je upozorila da španska ekonomija, koja je tek počela da jača posle gotovo dvogodišnje recesije, može ponovo oslabiti, kao posledica strogih mera štednje, usvojenih u maju, i povećanja VAT-a u julu koji bi mogli umanjiti potrošnju.

Stroge mere štednje uključuju smanjenje plata u javnom sektoru za pet odsto i više i velike redukcije u planiranim javnim investicijama, sa ciljem kresanja budžetskog deficita sa 11 odsto BDP, na šest odsto BDP do 2011.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik