Robni izvoz uzletio za 34,4 posto

Bez autora
Jun 05 2011

Travanj je, prema osnovnim pokazateljima, mjesec pokretanja domaće ekonomije. Nezaposlenost je počela padati uz pojačano zapošljavanje uvjetovano početkom sezone, maloprodaja je u travnju zabilježila rast, kao i industrijska proizvodnja i robni izvoz, a stopa inflacije oslabjela je na 2,4 posto. Prve naznake oporavka mogle su se iščitati iz pada nezaposlenosti koja je u travnju iznosila 18,2 posto uz 308.869 nezaposlenih. To je pad za 6,4 posto u odnosu na ožujak, a rast od samo 194 osobe u odnosu na travanj prošle godine. Ono što je otvorilo nadu za optimizam jest podatak po kojem je, istina na niskoj bazi, u travnju zaposleno 70 posto građana više no u ožujku. Posao je pronašlo oko 29.000 građana, od kojih, očekivano, najviše u turističkim djelatnostima i trgovini, ali i u javnoj upravi. Zbog otkaza je na burzu nezaposlenih stiglo oko 11.000 ljudi, što je manje nego u travnju 2010. za 2,4 posto, dok je ukupni broj novih prijavljenih osoba bio nešto veći od 17.000. Uz rast zapošljavanja veseli i trend rasta neto i bruto primanja građana.

Robni izvoz uzletio za 34,4 postoTravanj je, prema osnovnim pokazateljima, mjesec pokretanja domaće ekonomije. Nezaposlenost je počela padati uz pojačano zapošljavanje uvjetovano početkom sezone, maloprodaja je u travnju zabilježila rast, kao i industrijska proizvodnja i robni izvoz, a stopa inflacije oslabjela je na 2,4 posto.

Prve naznake oporavka mogle su se iščitati iz pada nezaposlenosti koja je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u travnju iznosila 18,2 posto uz 308.869 nezaposlenih. To je pad za 6,4 posto u odnosu na ožujak, a rast od samo 194 osobe u odnosu na travanj prošle godine. Ono što je otvorilo nadu za optimizam jest podatak po kojem je, istina na niskoj bazi, u travnju zaposleno 70 posto građana više no u ožujku. Posao je pronašlo oko 29.000 građana, od kojih, očekivano, najviše u turističkim djelatnostima i trgovini, ali i u javnoj upravi. Zbog otkaza je na burzu nezaposlenih stiglo oko 11.000 ljudi, što je manje nego u travnju 2010. za 2,4 posto, dok je ukupni broj novih prijavljenih osoba bio nešto veći od 17.000. Uz rast zapošljavanja veseli i trend rasta neto i bruto primanja građana. Neto plaća u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak iznosila je 5480 kune, što je skok od 238 kuna u odnosu na podatke iz veljače.

Uz veća primanja i uskrsne blagdane ne iznenađuje rast prometa u trgovini na malo, kojim se prošlog mjeseca ostvarilo 3,7 posto više prodaje no u travnju 2010. Ti su rezultati premašili tržišna očekivanja. Osim utjecaja blagdanske potrošnje i sezonskog zapošljavanja, većim prometima pridonijela je i turistička potrošnja. Snažan rast turističkih noćenja od 25 posto u odnosu na prošlu godinu uvjerava u doprinos turista statistici trgovine na malo.

Unatoč pozitivnom trendu, maloprodaja je i dalje na niskim granama u odnosu na pretkrizno razdoblje, a konačni oporavak koče visoka stopa nezaposlenosti, neizvjesnost u ostvarivanje budućih dohodaka i potrošački pesimizam.

Ipak, analitičari u turističkoj sezoni očekuju nastavak pozitivnih stopa rasta trgovine na malo, koja će generirati realnu stopu rasta od dva posto na kraju godine.

Prvi mjesec novoga kvartala u koje je BDP pao za 0,9 posto donio je zaokret i u industrijskoj proizvodnji. Nakon pada od 4,9 posto u prva tri mjeseca godine travanj je iznenadio rastom od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, čime je zabilježen prvi pozitivan međugodišnji rezultat od rujna 2010. godine.

Ukupni rezultati za prva četiri mjeseca godine govore o rastu industrijske proizvodnje za 2,9 posto, a rast je ostvaren intenzivnijom proizvodnjom proizvoda za široku potrošnju i kapitalnih proizvoda, koji su rasli po stopi od 9,5 posto.

Prerađivačka industrija zabilježila je skok od 4,7 posto, čemu je najviše pridonijela proizvodnja hrane koja bilježi uzlet od preko 17 posto, dok su kod kapitalnih proizvoda hit bili strojevi i uređaji te motorna vozila i prikolice, čija je proizvodnja narasla za skoro 50 posto.

Hrvatska je u travnju popravila i statistiku robnog izvoza, koji je jačom međunarodnom trgovinom uzletio za golemih 34,4 posto. Naime, izvezli smo robu u vrijednosti od 921 milijun eura u prva četiri mjeseca, a glavninu je nosila prerađivačka industrija.

Uvoz se zadržao na niskim stopama rasta, od 2,3 posto, pa je rasla i pokrivenost uvoza izvozom koja je u travnju bila 71,7 posto. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom spustio se na 363 milijuna eura, čime je na međugodišnjoj razini pao za 36,3 posto. Kao što smo napomenuli, izvoz prerađivačke industrije intenzivno je pridonio ukupnoj statistici, a u tom je dijelu gospodarstva ostvaren rast od 7,1 posto uz istodobni pad od tri posto. Hrvatskoj su i u prva četiri mjeseca najvažniji trgovinski partneri iz Italije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, a više od 60 posto razmjene ima s članicama Europske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik