Saradnja i zajednička ulaganja Srbije i Rusije

Bez autora
Dec 15 2013

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević i ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak postigli su dogovor o nastavku saradnje i zajedničkim ulaganjima dveju zemalja u različitim oblastima. Bačević, koji je predvodio delegaciju Srbije na 12. zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, istakao je nakon potpisivanja Protokola sa tog zasedanja da je nivo ekonomskih odnosa Srbije i Ruske Federacije približen nivou odličnih političkih odnosa dveju zemalja. Ministar je ocenio da je ova godina bila vrlo uspešna za rad Međuvladinog komiteta, i podsetio na to da je pokrenuto više značajnih projekata, od kojih je najvažniji izgradnja gasovoda "Južni tok". Takođe, kako je naglasio, smanjen je i spoljnotrgovinski deficit koji je naša zemlja imala u ekonomskim odnosima sa Ruskom Federacijom.

Saradnja i zajednička ulaganja Srbije i RusijeMinistar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević i ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak postigli su dogovor o nastavku saradnje i zajedničkim ulaganjima dveju zemalja u različitim oblastima.

Bačević, koji je predvodio delegaciju Srbije na 12. zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, istakao je nakon potpisivanja Protokola sa tog zasedanja da je nivo ekonomskih odnosa Srbije i Ruske Federacije približen nivou odličnih političkih odnosa dveju zemalja.

Ministar je ocenio da je ova godina bila vrlo uspešna za rad Međuvladinog komiteta, i podsetio na to da je pokrenuto više značajnih projekata, od kojih je najvažniji izgradnja gasovoda "Južni tok". Takođe, kako je naglasio, smanjen je i spoljnotrgovinski deficit koji je naša zemlja imala u ekonomskim odnosima sa Ruskom Federacijom.

Novak je istakao da je Srbija za Rusku Federaciju glavni strateški partner na Balkanu.

On je saopštio da je sa ministrom Bačevićem u petak razgovarao i o investicionom programu NIS-a, koji se odnosi na rekonstrukciju rafinerije u Novom Sadu i povećanje prerade naftnih derivata u Rafineriji Pančevo.

Za realizaciju ovih ciljeva u naredne dve godine biće izdvojeno 1,5 milijardi evra, najavio je Novak i dodao da je na zasedanju razmatrana mogućnost saradnje dveju zemalja i u drugim oblastima.

Reč je o potencijalnim zajedničkim aktivnostima u oblasti transporta, saobraćaja, industrije, obrazovanja, zdravstva, kulture, kao i finansijsko-bankarske saradnje, precizirao je on i napomenuo da će za zajednička ulaganja u pomenutim sektorima u narednim godinama biti izdvojeno više od pet milijardi dolara.

Zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije ima značajnu ulogu u bilateralnim odnosima Srbije i Ruske Federacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik