Saradnja Srbije i Alžira

Bez autora
Apr 08 2014

Politička i privredna saradnja Srbije i Alžira ima bogatu i dugu istoriju. Ona je započela pre više od pola veka, za vreme nekadašnje Jugoslavije, a u periodu sankcija i svih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, došlo je do zastoja, ali sada imamo priliku za otvaranje novih stranica saradnje, istakao je Milivoje Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), u razgovoru sa delegacijom Ministarstva za ribarstvo i ribolovne resurse Alžira, koja boravi u Srbiji od 7. do 10. aprila. Devetočlanu ekspertsku delegaciju čine predstavnici alžirskog Ministarstva, Komore za ribolovnu industriju i direktori alžirskih kompanija za gradnju i remont plovila. Poseta se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Vlade Srbije, a u PKS organizatori poslovnih razgovora bili su Odbor za ekonomske odnose s inostranstvom i Udruženje za metalnu i elektro industriju PKS.

Saradnja Srbije i AlžiraPolitička i privredna saradnja Srbije i Alžira ima bogatu i dugu istoriju. Ona je započela pre više od pola veka, za vreme nekadašnje Jugoslavije, a u periodu sankcija i svih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, došlo je do zastoja, ali sada imamo priliku za otvaranje novih stranica saradnje, istakao je Milivoje Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), u razgovoru sa delegacijom Ministarstva za ribarstvo i ribolovne resurse Alžira, koja boravi u Srbiji od 7. do 10. aprila.

Devetočlanu ekspertsku delegaciju  čine predstavnici alžirskog Ministarstva, Komore za ribolovnu industriju i direktori alžirskih kompanija za gradnju i remont plovila. Poseta se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Vlade Srbije, a u PKS organizatori poslovnih razgovora bili su Odbor za ekonomske odnose s inostranstvom i Udruženje za metalnu i elektro industriju PKS. Saradnja u oblasti brodogradnje je obaveza dve zemlje usaglašena na dva prethodna zasedanja Mešovitog komiteta Srbija - Alžir.

Obraćajući se gostima iz Alžira Milivoje Miletić, je naglasio da obe zemlje imaju cilj povećanje rasta bruto društvenog proizvoda, kako bi se uposlili svi raspoloživi kapaciteti i povećala industrijska proizvodnja.

Mustafa Benseli, zamenik direktora sektora za ribolovnu industriju u Ministarstvu ribolova i ribolovnih resursa Alžira, rekao je, da je cilj dolaska u Srbiju da se ispita tržište i prikupe informacije za širenje saradnje i razmenu znanja i tehnologija.

Kako je dodao Čerif Teli, potpredsednik alžirske komore za ribolov i akvakulturu ( CAPA), saradnja između dve zemlje traje već više od pola veka, a sada bi trebalo još više da se proširi.

Mustafa Dela, direktor preduzeća za gradnju i remont plovila za ribolov (ECOREP) u Alžiru, govorio je o gradnji ribarskih brodića u svojoj zemlji koji se po tradiciji najčešće grade od drveta. Privrednici iz Alžira su naglasili da imaju obalu od 1.280 kilometara, zatim 42 luke i flotu od 4.445 jedinica. Po njihovim rečima područje ribolova zauzima površinu od oko 9,5 miliona hektara.

Ljubiša Obradović, sekretar Udruženja za metalsku i elektro - industriju PKS je naglasio da kod nas u ovoj grani radi oko 5.000 kompanija i 100.000 radnika. Po njegovim rečima ti potencijali sada nisu uposleni, ali su uz dugu i dobru tradiciju spremni za nove izazove.

O ribarstvu u Srbiji koje zauzima 15.000 i hektara ribnjaka i gde se godišnje proizvodi 15.000 tona ribe, govorila je Mirjana Miščević, samostalni savetnik u Udruženju za poljorpivredu i prehrambenu industriju PKS. Po njenim rečima u Srbiji se godišnje troši po stanovniku prosečno od pet do sedam kilograma ribe, a za godišnji uvoz ribe plaćamo oko 90 miliona dolara.

Delegaciji iz Alžira predstavili su se i privrednici zainteresovani za poslovnu saradnju, a među njima i Zavod za zavarivanje iz Beograda i firme "Joana" d.o.o, "Metalizacija", "Rotech" i druge.

Za vreme boravka u Srbiji delegacija iz Alžira posetiće naša brodogradilišta i institute koji se bave ovom delatnošću, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik