Saradnja Srbije i Indije u usponu

Bez autora
Feb 23 2014

Ambasadorka Indije u Beogradu Narinder Čauhan priredila je u subotu prijem povodom obeležavanja Dana indijskog programa tehničko-ekonomske saradnje (ITEC), u čast uspešne saradnje Indije i Srbije u različitim oblastima tog programa. Ambasadorka Čauhan je u obraćanju zvanicama podsetila da Srbija i Indija imaju tradicionalno izvanredne odnose i trgovinske veze u usponu, uz ocenu da postoje čvrste osnove da se naši odnosi podignu na još viši nivo. Upravo na tom polju, stipendisti ITEC programa trebalo bi da odigraju veoma značajnu ulogu, istakla je ona na prijemu u hotelu Hajat. Program ITEC je uspostavljen 1964. godine kao vizija prvog premijera Indije Džavaharlala Nehrua, čija je želja bila da podeli svoj model razvoja sa partnerskim zemljama u razvoju. Od tada, ITEC program je postao vodeća šema bilateralne razvojne pomoći i prisutan je u 148 zemalja širom sveta.

Saradnja Srbije i Indije u usponuAmbasadorka Indije u Beogradu Narinder Čauhan priredila je u subotu prijem povodom obeležavanja Dana indijskog programa tehničko-ekonomske saradnje (ITEC), u čast uspešne saradnje Indije i Srbije u različitim oblastima tog programa.

Ambasadorka Čauhan je u obraćanju zvanicama podsetila da Srbija i Indija imaju tradicionalno izvanredne odnose i trgovinske veze u usponu, uz ocenu da postoje čvrste osnove da se naši odnosi podignu na još viši nivo. Upravo na tom polju, stipendisti ITEC programa trebalo bi da odigraju veoma značajnu ulogu, istakla je ona na prijemu u hotelu Hajat.

Program ITEC  je uspostavljen 1964. godine kao vizija prvog premijera Indije Džavaharlala Nehrua, čija je želja bila da podeli svoj model razvoja sa partnerskim zemljama u razvoju. Od tada, ITEC program je postao vodeća šema bilateralne razvojne pomoći i prisutan je u 148 zemalja širom sveta, kazala je Čauhan i navela da je od vremena kada je taj program nastao privreda Indije doživela mnogobrojne promene. Sudeći prema velikom interesovanju kandidata iz Srbije za ITEC program, koji je ovde u primeni od 2008-2009. godine, vlada Indije je odlučila da poveća broj polaznika sa 25 na 35 godišnje, rekla je ambasadorka. Ona je navela da je do sada u programu učestvovalo više od 80 polaznika iz Srbije, koji su pohađali kurseve obuke u mnogim disciplinama, kao što su usavršavanje engleskog jezika i IT veštine, razvoj preduzetništva, upravljanje javnim rashodima, obuka iz oblasti bioenergije i klimatskih promena, društveno preduzetništvo, bankarstvo i finansije, telemedicina, tehnologije mobilnih komunikacija...

Program nudi i specijalizovane kurseve koji se bave pitanjima Svetske trgovinske organizacije (STO), što može biti od velike koristi u pregovaračkom procesu Srbije prilikom pristupanja toj organizaciji, a prema rečima ambasljadorke Čauha, do sada je devet polaznika iz Srbije pohađalo taj kurs.

Indija je jedna od vodećih zemalja na polju savremenih tehnologija, telekomunikacija, kompjuterskog softvera i hardvera, farmaceutske i hemijske industrije, svemirske i nuklearne tehnologije, zaključila je Čauhan.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić je rekao da ekonomska saradnja naše dve zemlje nije velika, ali da možemo biti optimisti da će biti više komunikacije i konkretnih aktivnosti, iz čega će proizići i veliki projekti. Sertić, koji je nedavno predvodio delegaciju PKS u poseti Indiji, izrazio je fasciniranost organizacijom rada u toj zemlji, ne samo u kompanijama, već i u državnoj upravi koja, kako je rekao, može služiti kao primer. Prema njegovim rečima, u narednih par meseci će tri delegacije iz Indije posetiti Srbiju i razgovarati o ozbiljnim aktivnostima u našoj zemlji.

Posebno me raduje što čujem da je Srbija jedna od prioritetnih zemalja u Evropi za saradnju sa Indijom, istakao je Sertić i dodao da to svakako treba iskoristiti na pravi način. On je zahvalio ambasadorki Čauhan na "novom duhu" koji je donela dolaskom na to mesto, kao "biser" među ambasadorima.

Prisutnima se obratio i ministar zadužen za održivi razvoj nerazvijenih područja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, koji je rekao da je program ITEC stvorio odlične uslove za jačanje ekonomske saradnje Indije i Srbije, a da je posebno važan za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Uveren sam da ćemo u budućnosti još jače i čvršće sarađivati, zaključio je Ugljanin.

Savetnik prvog potpredsednika Vlade Srbije Nemanja Stevanović je rekao da će vlada Srbije pružiti najbolji pravni okvir za strane investicije, a među prioritetnim biće investicije iz Indije, zemlje koja je na putu da postane ekonomska supersila. U okviru ITEC programa Ministarstva spoljnih poslova Indije više od 47 odabranih ustanova organizuje u toj zemlji ukupno 280 kratkoročnih, srednjeročnih i dugoročnih kurseva obuke iz različitih tehničkih i stručnih oblasti za državljane prijateljskih zemalja.

Kako se navodi u saopštenju PKS, program obuke zasnovan je na potražnji, a izabrani predmeti su od interesa zemljama učesnicama radi obuke njihove profesionalne radne snage. Polaznici ITEC kurseva iz Srbije potiču iz različitih radnih okruženja - to su srednje i visoko rangirani službenici Vlade, viši savetnici i referenti u raznim vladinim službama, savetnici u privrednim komorama, bankarski službenici...

Iako su na spisku učesnika pretežno državni službenici, stručnjaci iz privatnog sektora takođe čine polaznike ITEC programa. Pored tog programa vlada Indije, takođe, nudi Srbiji stipendije i programe obuke na polju kulture, sa 24 programa dostupna za stipendiste iz više od 135 zemalja, kao i obuku u oblasti odbrane, koja uključuje obuku na prestižnom Koledžu nacionalne odbrane u Nju Delhiju.

Indijski diplomatski institut, takođe, organizuje kurseve obuke za diplomate srednjeg ranga kroz Profesionalni kurs za strane diplomate, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik