Šarović: Turska je za BiH spoljnotrgovinski partner broj jedan

Bez autora
Oct 26 2017

U Sarajevu je danas počeo Poljoprivredno-poslovni forum BiH i Turske koji je okupio više od 200 domaćih i turskih kompanija. Poljoprivredno-poslovni forum otvorio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. S malim zakašenjenjem na forum je stigao i Ahmet Ešref Fakibaba, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Turske. Forumu, prema riječima ministra Šarovića, prisustvuje oko 80 velikih turskih kompanija. Među turskim kompanijama su veliki distributivni lanci iz Turske, kao i delegacija u kojoj je ministar poljoprivrede Turske i njegovi zamjenici, parlamentarci i generalni direktor Zirat banke.

Šarović: Turska je za BiH spoljnotrgovinski partner broj jedanU Sarajevu je danas počeo Poljoprivredno-poslovni forum BiH i Turske koji je okupio više od 200 domaćih i turskih kompanija. Poljoprivredno-poslovni forum otvorio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

S malim zakašenjenjem na forum je stigao i  Ahmet Ešref Fakibaba, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Turske. Forumu, prema riječima ministra Šarovića, prisustvuje oko 80 velikih turskih kompanija.

Među turskim kompanijama su veliki distributivni lanci iz Turske, kao i delegacija u kojoj  je ministar poljoprivrede Turske i njegovi zamjenici, parlamentarci i generalni direktor Zirat banke.

Organizatori foruma su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo poljoprivrede Turske.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazao je da je u ovoj godini ovo najveći biznis forum u BiH, a posvećen je poljoprivrednom sektoru.

Dodao je da Forum, okuplja, ne smao uzgajivače i  prerađivače, nego i poslovni svijet, iz oblasti bankarskog sektora i  investitore, uključujući i predstavnike velikih tržnih lanaca iz Turske.

„Ovdje je  prema podacima s kojima raspolažemo preko 80  velikih turksih kompanija. Tokom  dana sa ministrom Fkibabom biće i turski parlamentarci, ali i svi njegovi zamjenici, dirketori velikih agencija koje su okupljene oko turskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja“, kazao je Šarović, dodavši da je za BiH ovo veoma važan forum, obzirom da je Turska zemlja u koju BiH, u 2016., izvezla najviše poljoprivrednih prozivoda od svih drugih zemalja.

Ističe da je Turska BiH vanjskotrgovinski partner broj jedan jer će izvoz u ovu zemlju, poljoprivrednih proizvoda i hrane biljnog i životinjskog porijekla dostići brojku od preko 300 miliona KM u 2017. Godini.

„Rekao bih da u  ukupnom izvozu BiH u Tursku, poljoprivredni proizvodi učestvuju  75 posto. To posebno naglašavam, jer je Turska poljoprivredna sila, jedan gigant u ovoj oblasti i veliki izvoznik. Ako imamo  u vidu  da ukupan izvoz  u Turske u BiH poljoprivredni proizvodi  čine samo  10 posto, time ostvareni rezultati i prodor na ovo važno tržište, dobijaju posebno na značaju“, rekao je Šarović, dodavši da je zadovoljan ekonomskom saradnjom sa Turskom, posebno time što BiH stalno povećava vanjskotrgovinsku saradnju sa ovom zemljom.

Napomenuo je da je 2011. godine izvoz u Tursku iznosio samo  četiri miliona eura, a 2017.godine  taj izvoz će biti preko 200 miliona eura. Upozorio je da postoje i slabe tačke odnosa BiH i Turske, a to jecda sirovinska baza zap oljoprivredne proizvode nije samo bosanskohercegovačka, te da se sirovine uzimaju iz okruženja.

„To je slaba tačka i to je poruka i onim  sektorima u BiH koji ostvaruju velik ieksport u  Tursku, a sirovinu nabavljaju iz okruženja“, kazao je Šarović, te napomenuo da BiH ima manje invsticije iz Turske,  u odnosu na one koje imaju zemlje iz okruženja, poput Srbije, Bugarske i Rumuniji.

„To, međutim, nije pitanje za turske investitore, to je, prije, svega, pitanje za BiH i stvaranje uslova za dovođenje turskih investicija u zemlji“, kazao je Šarović.

Na upit novinara šta je sa strategijom ruralnog razvgoja, Šarović je rekao da je ona sačinjena, te da se očekuje  mišljenje entiteta.

„Ukoliko usvojimo strategiju za tri godine imačemo na raspolaganju75 miliona eura. Ukoliko je ne usvojimo, Evropska komisija nagrađuje trud Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i obezbijediće nam  25 miliona eura u naredne tri godine“, kaže Šarović.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH  izrazio je zadovoljstvo što je u BiH 120 komapnija iz  BiH i 60 iz Turske.

„Idemo uzlaznom putanjom u posljednje četiri godine, otvorili smo predstavništvo u Turksoj, to je prvo predstanvištvo Spoljo-trgovinske komore BiH u nekoj državi. Ono će biti u funkciji pomoći našim kompanijama prilikom poslovanja sa turskim kompanijama i obrnuto. Sjedište je u Istanbulu“, rekao je Vasić.

I današnji razgovori  sa turskim ministrom biće u funkciji daljeg unapređenja odnosa.

„Nismo zadovoljni sa  investiicjama turskih partnera u BiH, obzirom da smo pokušali definisati uzroke i  mislim da je jedan od uzroka što je početni sporazum o oslobodnoj trgovini koji je mamac zai nvestitore, dobrim dijelom zbog ograničavanja kvota dobio jedno ograničenje i to stvara nesigurnost kod investitora.

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kazao je da je ovaj Forum sigurno jedan od dobrih načina  o jajačanju saradnje između dvije zemlje.

„Ubezivanje poljoprivrednika dvije zemlje doprinijet će da u budućnosti stepen robne razmjene kada je u pitanju poljoprivreda i prehrambena industrija bude na višem nivou“, rekao je Dedić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik