Slovenija na 13. mjestu u inovativnosti u EU

Bez autora
Jul 16 2024

Većina država članica Europske unije ove je godine povećala svoj inovacijski učinak u odnosu na prošlu godinu, pokazuje izvješće o inovacijskom uspjehu za 2024. koje je danas objavljeno u Bruxellesu.

Slovenija je zauzela 13. mjesto, što je za grad bolje nego prošle godine.

Prema nalazima Europskog sustava pokazatelja inovacija (EIS) za 2024. godinu, Danska je zauzela prvo mjesto među vodećim inovatorima u EU. Slijede ih Švedska, koja je inače bila na vrhu ljestvice između 2017. i 2022., te Finska i Nizozemska.

U skupini jakih inovatora su Belgija, Austrija, Irska, Luksemburg, Njemačka, Cipar, Estonija i Francuska. Slovenija pripada skupini umjerenih inovatora zajedno sa Španjolskom, Češkom, Italijom, Maltom, Litvom, Portugalom, Grčkom i Mađarskom.

Izvješće svrstava Hrvatsku, Poljsku, Slovačku, Latviju, Bugarsku i Rumunjsku među inovatore u usponu.

Godine 2024. dvije su se zemlje uspjele svrstati u drugu skupinu učinka. Estonija je napredovala od umjerenog inovatora do skupine jakih inovatora. Belgija, koja je prošle godine bila među vodećim zemljama na području inovacija, skliznula je u kategoriju jakih inovatora.

Iako su se razlike u učinku između jakih inovatora i umjerenih inovatora malo smanjile između 2017. i 2024., prema Europskoj komisiji, postale su izraženije između vodećih inovatora i inovatora u usponu.

"Također postoje stalne geografske razlike u inovacijskom učinku, s vodećim inovatorima i većinom jakih inovatora prvenstveno u sjevernoj i zapadnoj Europi, te mnogim umjerenim inovatorima u usponu u južnoj i istočnoj Europi", istaknula je komisija. Inovacijski učinak EU-a porastao je u prosjeku za 0,5 posto između 2023. i 2024., a od 2017. ojačao je deset posto, izračunali su u Bruxellesu.

EIS je godišnja publikacija Europske komisije koja sadrži usporednu procjenu inovacijske uspješnosti zemalja članica EU, susjednih europskih zemalja i odabranih globalnih konkurenata. Temelji se na 32 pokazatelja koji pokrivaju gospodarstvo, poslovanje i poduzetništvo, profile inovacija, okvir upravljanja i politike, klimatske promjene i demografiju.

EIS ove godine po prvi put pokriva sve članice EU, 12 susjednih europskih zemalja, uključujući Moldaviju, te s manjim skupom pokazatelja 11 globalnih konkurenata.

Šira analiza, koja uključuje druge europske zemlje i odabrane globalne konkurente, pokazala je da se međunarodno okruženje mijenja. "Švicarska je najinovativnija europska zemlja, a Južna Koreja i dalje je najinovativniji globalni konkurent. Kina je prestigla Japan i postupno smanjuje zaostatak u odnosu na EU", ističu u Europskoj komisiji.

Prema Europskoj komisiji, zadržava solidnu poziciju na globalnoj razini jer pokazuje visoku učinkovitost u većini pokazatelja. S druge strane, u usporedbi sa svojim glavnim globalnim konkurentima, još uvijek se suočava s izazovima u područjima kao što su intelektualna imovina, suradnja između inovativnih malih i srednjih poduzeća i izdaci za istraživanje i razvoj u poslovnom sektoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik