Smanjenje tekućeg deficita u toku 2013. na ispod 7 posto BDP-a

Bez autora
Jul 14 2013

U prvih pet meseci 2013. deficit tekućeg računa Srbije iznosio je 758 miliona evra, što je za 53,4 posto niže u odnosu na isti period prethodne godine. U maju 2013. Srbija je zabeležila suficit u tekućim transakcijama sa inostranstvom, koji je delom rezultat višeg priliva po osnovu doznaka i manjeg odliva po osnovu kamata, ali i tendencije povećanja izvoza koje je prisutno od septembra 2012.Rastu izvoza, koji je intenziviran od kraja prethodne godine, najviše su doprinele automobilska industrija, proizvodnja hemijskih proizvoda, prerada nafte i elektronska industrija.

Smanjenje tekućeg deficita u toku 2013. na ispod 7 posto BDP-aU prvih pet meseci 2013. deficit tekućeg računa Srbije iznosio je 758 miliona evra, što je za 53,4 posto niže u odnosu na isti period prethodne godine.

U maju 2013. Srbija je zabeležila suficit u tekućim transakcijama sa inostranstvom, koji je delom rezultat višeg priliva po osnovu doznaka i manjeg odliva po osnovu kamata, ali i tendencije povećanja izvoza koje je prisutno od septembra 2012.

Rastu izvoza, koji je intenziviran od kraja prethodne godine, najviše su doprinele automobilska industrija, proizvodnja hemijskih proizvoda, prerada nafte i elektronska industrija. Sve to je rezultiralo smanjenjem spoljne neravnoteže i visokim robnim izvozom u prvih pet meseci od 4 milijardi evra, što je 20,6 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, iako je u istom periodu izostao uobičajeno visok izvoz poljoprivrednih proizvoda. Uvoz je u istom periodu porastao za samo 2 posto delom i zbog aktiviranja investicija koje su doprinele supstituciji uvoznih domaćim proizvodima.

O pozitivnim promenama u pravcu smanjenja spoljne neravnoteže govori podatak da je prosečan izvoz u prvih pet meseci ove godine bio 30,6% iznad pretkriznog nivoa, dok je uvoz bio 9,1 posto ispod tog nivoa. Kao rezultat toga, pokrivenost uvoza izvozom je u tom periodu dostigla rekordnih 70 posto.

Prema očekivanjima Narodne banke Srbije, rast izvoza prerađivačke industrije, praćen povećanjem izvoza poljoprivrednih proizvoda u drugoj polovini godine usled dobre sezone, će zajedno sa merama fiskalne konsolidacije smanjiti deficit tekućeg računa platnog bilansa na ispod 7 posto BDP-a u 2013, uprkos pogoršanim izgledima po pitanju ekonomskog oporavka u zoni evra. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik