Sprovođenje reformi uslov za ekonomski rast naredne godine

Bez autora
Jan 14 2014

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Saša Radulović izjavio je danas da je naša zemlja započela teške ekonomske reforme koje obuhvataju izmene radnog zakonodavstva i procedura izdavanja građevinskih dozvola, kao i stvaranje dobrog regulatornog okvira za završetak privatizacije.Radulović je na prvom panelu "Evropa: oporavak i rast" ekonomskog foruma centralne i istočne Evrope "Juromani", koji se danas i sutra održava u Beču, ukazao na to da Srbija 2015. godine može da očekuje ekonomski rast ukoliko ove reforme budu sprovedene do kraja.

Sprovođenje reformi uslov za ekonomski rast naredne godineMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Saša Radulović izjavio je danas da je naša zemlja započela teške ekonomske reforme koje obuhvataju izmene radnog zakonodavstva i procedura izdavanja građevinskih dozvola, kao i stvaranje dobrog regulatornog okvira za završetak privatizacije.

Radulović je na prvom panelu „Evropa: oporavak i rast“ ekonomskog foruma centralne i istočne Evrope „Juromani“, koji se danas i sutra održava u Beču, ukazao na to da Srbija 2015. godine može da očekuje ekonomski rast ukoliko ove reforme budu sprovedene do kraja.

U Srbiji, kako je istakao, problem predstavlja struktura privrede, s obzirom na to da je veliki broj preduzeća u vlasništvu države i da se mnogo ulagalo u firme koje prave gubitke, a koje su danas neodrživo zadužene.

On je objasnio da se zato planira konverzija duga u kapital i privatizacija tih preduzeća kako ona više ne bi predstavljala ogroman teret zdravom delu privrede, i najavio da će preduzeća u restrukturiranju biti na prodaju nakon donošenja novog zakona o privatizaciji.

Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Erik Berglof složio se sa ocenom ministra Radulovića da će strukturne reforme u Srbiji dovesti do rasta, kao i da treba vratiti podsticaje za privredu.

Zamenik direktora Odeljenja za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Asim Husain naglasio je da je reforma tržišta rada, odnosno radnog zakonodavstva, prioritetna mera reformi koja će obezbediti razvoj za region centralne i istočne Evrope.

Na panelu su učestvovali i potpredsednik Vlade Bugarske Daniela Bobeva i ministar za budžet u Vladi Rumunije Liviu Voinea.

Radulović će danas govoriti i na okruglom stolu posvećenom mogućnostima za investiranje i poslovanje u Srbiji.

On će tom prilikom potencijalnim investitorima predstaviti novi regulatorni okvir za privatizaciju u Srbiji, kao i potencijal za braunfild investicije u 153 preduzeća u restrukturiranju i 419 drugih preduzeća koja su u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik