Srbija 96. po konkurentnosti

Bez autora
Sep 09 2010

Na ovogodišnjoj listi najkonkurentnijih zemalja sveta, koju je objavio Svetski ekonomski forum, Srbija je zauzela 96. mesto među 139 zemalja, spustivši se sa prošlogodišnje 93. pozicije. Švajcarska je, i u najnovijem rangiranju, ostala najkonkurentnija zemlja sveta, dok su SAD pale sa drugog na četvrto mesto, nakon što su lane izgubile vodeću poziciju. Švedska, na drugom mestu, i Singapur na trećem, pretekli su ove godine SAD u godišnjem Izveštaju SEF o svetskoj konkurentnosti za 2010/11. Lane je taj azijski grad-država bio na trećem, a Švedska na petom mestu. Među prvih 10 na listi nema novih pridošlica, mada se Nemačka popela na peto, sa prošlogodišnjeg sedmog mesta, a Japan sa osmog, na šesto. Finska je sedma, Holandija osma, Danska deveta i Kanada 10. na rejtingu SEF-a...

Srbija 96. po konkurentnostiŠvajcarska na prvom mestu po konkurentnosti, SAD pao na četvrto mesto.

Srbija zauzela 96. mesto, od ukupno 139 zemalja, čime je pala za tri mesta. Od zemalja regiona najbolje rangirana Slovenija.

Na ovogodišnjoj listi najkonkurentnijih zemalja sveta, koju je objavio Svetski ekonomski forum, Srbija je zauzela 96. mesto među 139 zemalja, spustivši se sa prošlogodišnje 93. pozicije.

Švajcarska je, i u najnovijem rangiranju, ostala najkonkurentnija zemlja sveta, dok su SAD pale sa drugog na četvrto mesto, nakon što su lane izgubile vodeću poziciju.

Švedska, na drugom mestu, i Singapur na trećem, pretekli su ove godine SAD u godišnjem Izveštaju SEF o svetskoj konkurentnosti za 2010/11, preneo je Rojters. Lane je taj azijski grad-država bio na trećem, a Švedska na petom mestu.

Među prvih 10 na listi nema novih pridošlica, mada se Nemačka popela na peto, sa prošlogodišnjeg sedmog mesta, a Japan sa osmog, na šesto. Finska je sedma, Holandija osma, Danska deveta i Kanada 10. na rejtingu SEF-a.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolju poziciju je zadržala Slovenija koja se ove godine našla na 45. mestu, spustivši se sa prošlogodišnje 37. pozicije.

Rejting je pogoršala i Hrvatska koja je pala na 77. sa 72. pozicije, dok je najviše napredovala Crna Gora, koja je zauzela 49. mesto na listi, u poređenju sa 62. lane. Makedonija se sa 84. popela na 79. poziciju, a Bosna i Hercegovina sa 109, na 102. poziciju na listi najkonkurentnijih zemalja sveta.

Forum je objasnio da su SAD pogoršale rejting zbog povećanih makroekonomskih neuravnoteženosti, slabljenja javnih i privatnih institucija i zabrinutosti zbog stanja na finansijskim tržištima te zemlje. SAD su do 2009. zauzimale prvo mesto na listi.

Švajcarska je zadržala prvo mesto zahvaljujući svom visokom kapacitetu za inovacije i sofisticiranoj poslovnoj kulturi, ukazao je SEF. Među velikim ekonomijama u usponu Kina je na 27. mestu po konkurentnosti, popevši se za dve pozicije.

"Kina nastavlja da pokazuje veliku snagu, ne po obimu svoje ekonomije, već po njenom kvalitetu", ukazao je izvršni direktor SEF Robert Grinhil. Rusija se u odnosu na prošlu godinu spustila sa 51. na 63. mesto, dok je Ukrajina zauzela 89. mesto, u poređenju sa 82. lane.

Svetski ekonomski forum, sa sedištem u Ženevi, objavio je ovaj izveštaj pred sastanak iduće sedmice u kineskoj luci Tjanđin, u blizini Pekinga.

Rangiranje je obavljeno na bazi Globalnog indeksa konkurentnosti, uzimajući u obzir različite pokazatelje investicione klime za 139 zemalja sveta. SEF je međunarodna nevladina organizacija čija je delatnost usmerena na razvoj međunarodne saradnje kako na globalnom nivou, tako i na nivou regiona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik