Srbija i BiH za tešnju saradnju u oblasti ekonomije

Bez autora
Sep 15 2013

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocenili su da je potrebna tešnja saradnja dveju zemalja u oblasti ekonomije, kao i da treba razmotriti mogućnosti za zajednički izlazak na treća tržišta. Ljajić je u Goraždu, gde je sa Šarovićem obišao nekoliko fabrika, istakao da je Srbija napravila značajan iskorak u izvozu automobila i automobilske opreme i za 24 posto povećala izvoz. Želimo da tu industriju povežemo i sa drugim sličnim industrijama u regionu, pre svega u Bosni i Hercegovini, a Goražde je najbolje mesto za saradnju naših auto-industrija, poručio je potpredsednik Vlade. On je objasnio da se druga oblast saradnje odnosi na namensku industriju, uz napomenu da je sa Šarovićem postignut dogovor o tome da se ubrzano radi na potpisivanju sporazuma o saradnji u toj oblasti.

Srbija i BiH za tešnju saradnju u oblasti ekonomijePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocenili su da je potrebna tešnja saradnja dveju zemalja u oblasti ekonomije, kao i da treba razmotriti mogućnosti za zajednički izlazak na treća tržišta.

Ljajić je u Goraždu, gde je sa Šarovićem obišao nekoliko fabrika, istakao da je Srbija napravila značajan iskorak u izvozu automobila i automobilske opreme i za 24 posto povećala izvoz.

Želimo da tu industriju povežemo i sa drugim sličnim industrijama u regionu, pre svega u Bosni i Hercegovini, a Goražde je najbolje mesto za saradnju naših auto-industrija, poručio je potpredsednik Vlade.

On je objasnio da se druga oblast saradnje odnosi na namensku industriju, uz napomenu da je sa Šarovićem postignut dogovor o tome da se ubrzano radi na potpisivanju sporazuma o saradnji u toj oblasti.

Prema njegovoj oceni, sporazum bi bio novi podstrek za saradnju kako bi Srbija i BiH mogle da nastupaju na trećim tržištima.

Želimo da povežemo ovaj prostor. Pojedinačno smo mala tržišta da bismo mogli da budemo privlačni za strane investitore, a ovo je poruka da je ovo prostor pogodan za strane investicije, koji ima mnogo da ponudi, naglasio je Ljajić.

Potpredsednik Vlade je naveo da će ta ponuda biti veća ako dve zemlje udruže potencijale, uz podsećanje na to da je BiH treće izvozno tržište za proizvode iz Srbije i peti spoljnotrgovinski partner naše zemlje.

Ljajić je saopštio i da radi na organizaciji zajedničke posete sa Šarovićem Ruskoj Federaciji, gde će sa ministrom ekonomije te zemlje biti razmatrana mnoga pitanja koja se tiču saradnje Srbije i BiH sa Rusijom.

Ispitaće se mogućnosti za zajednički nastup na tom ogromnom tržištu, koje ni Srbija nije iskoristila jer naši proizvođači nemaju mogućnost kontinuiranog izvoza robe istog kvaliteta. To je tržište interesantno za obe zemlje, ali nije i jedino, istakao je on.

Šarović je naveo da su Goražde i čitav region pozitivna priča koja treba da bude primer za celu BiH, uz napomenu da ona ima za cilj prekograničnu saradnju.

Prema njegovim rečima, biće razgovora i sa opštinama Foča, Višegrad, Rudo i Rogatica.

Na nama je da podržimo ljude koji značajno utiču na pozitivne trendove u ekonomiji Bosne i Hercegovine, a da zajedno sa Ljajićem, putem ove saradnje, nastupimo na drugim tržištima i uveren sam da ćemo te pozitivne efekte osetiti, rekao je on.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić istakao je značaj razgovora o ekonomskoj saradnji BiH i Srbije.

BiH i Srbija su generalno gledajući mala tržišta i jasno je da smo nekom vrstom integracije ozbiljniji faktor, i regionalni i evropski, rekao je Hadžić, pri čemu je izrazio uverenje da ovakve tendencije više nego jasno vode u pozitivnom smeru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik