Srbija i dalje zemlja sa umerenim rizikom poslovanja

Bez autora
Jan 09 2011

Najveća bonitetna kuća na svetu "Dan end Bredstrit" je i u januarskom izveštaju svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Uprkos kratkoročnim kašnjenjima u ekonomskom oporavku, fiskalna disciplina i smanjenje budžetskog deficita vraćaju poverenje investitora u zemlju, što vodi ka boljem kreditnom rejtingu zemlje.U novembru je rejting agencija "Fič" poboljšala dugoročni kreditni rejting Srbiji sa negativnog u stabilni, što je prvi stabilni kreditni rejting koji je zemlja dobila od decembra 2008, čime je stvorila uslove za niže troškove pozajmica.

Srbija i dalje zemlja sa umerenim rizikom poslovanjaNajveća bonitetna kuća na svetu "Dan end Bredstrit" (Dun & Bradstreet - D&B) je i u januarskom izveštaju svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

Uprkos kratkoročnim kašnjenjima u ekonomskom oporavku, fiskalna disciplina i smanjenje budžetskog deficita vraćaju poverenje investitora u zemlju, što vodi ka boljem kreditnom rejtingu zemlje, ocenjuje se u saopštenju D&B.

U saopštenju se podseća da je u novembru rejting agencija "Fič" poboljšala dugoročni kreditni rejting Srbiji sa negativnog u stabilni, što je prvi stabilni kreditni rejting koji je zemlja dobila od decembra 2008, čime je stvorila uslove za niže troškove pozajmica.

U međuvremenu je, kao odgovor na rastuće inflatorne pritiske i slabljenje dinara, Narodna banka Srbije dodatno pooštrila monetarnu politiku, podigavši sredinom novembra referentnu kamatnu stopu po četvrti put u tri meseca.

Inflacija nastavlja da raste, dok je pritisak na dinar intenziviran, uprkos intervenciji NBS na deviznom tržištu, navodi D&B, ocenjujući da će rast cena životnih namirnica i odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru povećati inflatorni pritisak tokom 2011, tako da se očekuje dalje pooštravanje monetarne politike i u ovoj godini.

Međutim, postoji rizik da suviše brz rast kamatne stope pozajmice učini skupljim i uspori ekonomski rast, navode u D&B.

Poslovni rizik u Srbiji i dalje je povećan, ocenjuju u toj bonitetnoj kući, uz obrazloženje da veliki broj kredita i visok procenat stranih banaka povećavaju rizik od nestabilnosti u bankarskom sektoru.

S druge strane, pozitivno je to što je paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pružio preko potrebnu pomoć finansijskom sektoru, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurala strane banke iznad tekućih obaveza u regionu.

Finansijski sektor i dalje je visokog rizika, dok se komercijalno okruženje u zemlji suočava sa pogoršanjem trenda performansi plaćanja. Zbog toga D&B i dalje preporučuje korišćenje potvrđenog akreditiva pri poslovanju sa kompanijama iz Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik