Srbija i SAD uspostavljaju sve snažnije partnerstvo

Bez autora
Sep 23 2010

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric potpisali su danas dva sporazuma o pomoći SAD Srbiji, čija je ukupna vrednost 18,8 miliona dolara. Sporazum o pomoći za konkurentniju tržišnu ekonomiju, vredan 8,8 miliona evra, ima za cilj stvaranje boljeg poslovnog okruženja u Srbiji i razvoj privatnog preduzetništva. Drugi sporazum o pomoći za bolje funkcionisanje državne uprave vredan deset miliona dolara, usmeren je ka efikasnijem, transparentnijem i pouzdanijem pružanju usluga državne uprave. Odnosi između ove dve zemlje su u usponu, a danas potpisani sporazumi još su jedan dokaz sve snažnijeg partnerstva Srbije i SAD. Ovi sporazumi potvrđuju zajedničku viziju, rezultate i ciljeve, pa oba sporazuma pomažu reformu u Srbiji i njenu težnju da se pridruži Evropskoj uniji.

Srbija i SAD uspostavljaju sve snažnije partnerstvoPotpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric potpisali su danas dva sporazuma o pomoći SAD Srbiji, čija je ukupna vrednost 18,8 miliona dolara.

Sporazum o pomoći za konkurentniju tržišnu ekonomiju, vredan 8,8 miliona evra, ima za cilj stvaranje boljeg poslovnog okruženja u Srbiji i razvoj privatnog preduzetništva. Drugi sporazum o pomoći za bolje funkcionisanje državne uprave vredan deset miliona dolara, usmeren je ka efikasnijem, transparentnijem i pouzdanijem pružanju usluga državne uprave.

Odnosi između ove dve zemlje su u usponu, a danas potpisani sporazumi još su jedan dokaz sve snažnijeg partnerstva Srbije i SAD. Ovi sporazumi potvrđuju zajedničku viziju, rezultate i ciljeve, pa oba sporazuma pomažu reformu u Srbiji i njenu težnju da se pridruži Evropskoj uniji.

Danas potpisani sporazumi predviđaju obavezno podnošenje godišnjih izveštaja o rezultatima, kao i zajedničko planiranje buduće pomoći.

U proteklih deset godina SAD su kroz USAID programe pomoći izdvojile više od 765 miliona dolara pomoći građanima Srbije radi poboljšanja uslova života i jačanja demokratije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik