Srbija koordinator u tri domena Dunavske strategije

Bez autora
Jan 13 2011

Srbija će u okviru Dunavske strategije imati zadatak da koordinira tri od jedanaest oblasti i to: transport, ekonomija znanja i bezbednost i borba protiv organizovanog kriminala. Iako još nije članica Evropske unije, Srbija je dobila na koordiniranje najveći deo pomenute strategije, a to pokazuje da su prepoznati napori koje je naša zemlja uložila u ovu strategiju, ali i važnost koju ima u okviru ove velike evropske makro regionalne saradnje. Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i nacionalni koordinator za saradnju sa EU u Podunavlju Božidar Đelić izjavio je danas da će Srbija ove tri oblasti koordinirati u saradnji sa svojim partnerima. U domenu transporta Srbija će koordinirati u saradnji sa Slovenijom, u domenu bezbednosti sa Nemačkom, a u domenu ekonomije znanja sa Slovačkom.

Srbija koordinator u tri domena Dunavske strategijeSrbija će u okviru Dunavske strategije imati zadatak da koordinira tri od jedanaest oblasti i to: transport, ekonomija znanja i bezbednost i borba protiv organizovanog kriminala.

Iako još nije članica Evropske unije, Srbija je dobila na koordiniranje najveći deo pomenute strategije, a to pokazuje da su prepoznati napori koje je naša zemlja uložila u ovu strategiju, ali i važnost koju ima u okviru ove velike evropske makro regionalne saradnje.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i nacionalni koordinator za saradnju sa EU u Podunavlju Božidar Đelić izjavio je danas da će Srbija ove tri oblasti koordinirati u saradnji sa svojim partnerima. U domenu transporta Srbija će koordinirati u saradnji sa Slovenijom, u domenu bezbednosti sa Nemačkom, a u domenu ekonomije znanja sa Slovačkom.

Što se tiče početka sprovođenja projekata iz Dunavske strategije u Srbiji, Đelić je izjavio da je naša zemlja, kada je reč o projektima srednje veličine, već odradila svoj posao i rezervisala 18,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU za ovu godinu. Za tvrđavu u Golupcu biće izdvojeno 6,5 miliona evra, 4,6 miliona evra će se izdvojiti za lokalnu infrastrukturu oko Srebrnog jezera, a biće sredstava i za druge projekte. Kada je reč o većim projektima, Srbija sa svojim evropskim partnerima najpre će raditi na izradi projektne dokumentacije, koja sama po sebi iziskuje nekoliko miliona evra.

Potom, kako je dodao Đelić, počevši sa novom finansijskom perspektivom EU od 2014. godine, počeće i veliki projekti poput čišćenja kanala Dunav-Tisa-Dunav, prerade otpadnih voda u Beogradu, što je projekat vredan nekoliko stotina miliona evra, kao i izgradnje intermodalnog punkta u okolini Beograda koji će povezati Dunav sa Koridorom 10.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik