Srbija po ekonomskim slobodama na 97. mestu u svetu

Bez autora
Sep 23 2010

Srbija po ekonomskim slobodama zauzima 97. mesto na listi Frejzer instituta u Kanadi. Institut Frejzer rangira zemlje po ekonomskim slobodama na osnovu 42 mere, a glavni kriterijum su lični izbor, dobrovoljna razmena, slobodna konkurencija i zaštita privatnog vlasništva. Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je na 61. mestu, Crna Gora na 66, Bosna i Hercegovina na 111, Hrvatska je na 87, a Makedonija 72. mestu. Pozicija Crne Gore je bolja za 15 mesta u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na zakonsku regulativu koja se tiče kredita, rada i poslovanja, Crna Gora je na pomenutoj listi na 13. mestu od 123 zemlje u kojima kanadski Institut meri ekonomske slobode. Globalno posmatrano, ekonomske slobode u svetu su u padu. Hong Kong je i dalje u toj oblasti na prvom mestu u svetu, a slede Singapur, Novi Zeland i Švajcarska. Na dnu liste po ekonomskim slobodama su Venecuela, Angola, Mjanmar i Zimbabve.

Srbija po ekonomskim slobodama na 97. mestu u svetuSrbija po ekonomskim slobodama zauzima 97. mesto na listi Frejzer instituta u Kanadi.

Institut Frejzer rangira zemlje po ekonomskim slobodama na osnovu 42 mere, a glavni kriterijum su lični izbor, dobrovoljna razmena, slobodna konkurencija i zaštita privatnog vlasništva.

Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je na 61. mestu, Crna Gora na 66, Bosna i Hercegovina na 111, Hrvatska je na 87, a Makedonija 72. mestu.

Prema objavljenim podacima, pozicija Crne Gore je bolja za 15 mesta u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na zakonsku regulativu koja se tiče kredita, rada i poslovanja, Crna Gora je na pomenutoj listi na 13. mestu od 123 zemlje u kojima kanadski Institut meri ekonomske slobode.

Globalno posmatrano, kako je saopšteno, ekonomske slobode u svetu su u padu. Hong Kong je i dalje u toj oblasti na prvom mestu u svetu, a slede Singapur, Novi Zeland i Švajcarska.

Na dnu liste po ekonomskim slobodama su Venecuela, Angola, Mjanmar i Zimbabve.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik