Srbiji potrebni investicije, inovacije i rast zapošljavanja

Bez autora
Sep 17 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da je neophodno da se ekonomija i državne finansije Srbije dovedu na put dugoročne održivosti. Dačić je u autorskom tekstu objavljenom u “Fajnenšel tajmsu” naglasio da je ekonomija bila osnovni razlog zbog kojeg se išlo u proces rekonstrukcije Vlade.Hteli smo nove principe, ciljeve, vizije i planove u ekonomiji, rekao je on i dodao da država mora da bude garant funkcionisanja tržišnog sistema, a ne instrument iskrivljene socijalne politike.

Srbiji potrebni investicije, inovacije i rast zapošljavanjaPredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da je neophodno da se ekonomija i državne finansije Srbije dovedu na put dugoročne održivosti.

Dačić je u autorskom tekstu objavljenom u “Fajnenšel tajmsu” naglasio da je ekonomija bila osnovni razlog zbog kojeg se išlo u proces rekonstrukcije Vlade.

Hteli smo nove principe, ciljeve, vizije i planove u ekonomiji, rekao je on i dodao da država mora da bude garant funkcionisanja tržišnog sistema, a ne instrument iskrivljene socijalne politike.

Predsednik Vlade je istakao da su Srbiji potrebni proizvodnja, inovacije, konkurentnost, izvoz, rast zapošljavanja, kao i nulta tolerancija prema korupciji, nepoštovanju zakona i kriminalu u privredi.

Prema njegovim rečima, našoj zemlji treba što više stranih investicija, profesionalni menadžment i smislena regulativa, odnosno samo oni propisi koji imaju smisla i koji se mogu primeniti.

Čitav set zakona (o izgradnji, privatizaciji, radu), menjamo kako bismo napravili povoljan ambijent za biznis, pri čemu smo pokrenuli agresivnu giljotinu propisa i, gde god smo to mogli, uveli elektronsku upravu, precizirao je on.

Dačić je objasnio da Srbija kreće u reformu sistema penzijskog osiguranja, sprovodi i reformu javne uprave i javnog sektora i pravi planove na dugi rok, za narednih pet i deset godina.

Srbija, kako je ukazao, računa na komparativne prednosti koje ima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, energetici, auto-industriji i informativnim tehnologijama.

Sve to smo već počeli da radimo. I, još važnije, naši evropski partneri su i u tome prepoznali naše dobre namere, odlučnost i čvrstinu u želji da od Srbije napravimo pravu evropsku zemlju, dodao je predsednik Vlade.

Zato je, od pre nekoliko dana, na snazi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i zato nas, do kraja godine, čeka prva statusna konferencija, kojom će, i zvanično, otpočeti pregovori o ulasku Srbije u EU, naveo je on.

Dačić je ukazao na to da je njegov cilj normalna, pristojna, uređena, stabilna i bogata Srbija – Srbija u Evropi, i Evropa, njene vrednosti, njena pravila i sistem - u svakom srpskom selu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik