Srednja Evropa dobro mesto za život

Bez autora
Aug 19 2010

Postkomunistička Srednja Evropa je posle 20 godina tranzicije postala dobro mesto za život. Naime, u gornjoj trećini na listi američkog nedeljnika Njusvik, među zemljama gde se u svetu najbolje živi, našle su se Češka, Poljska i Slovačka. Među prvih 30 su iz bivše Jugoslavije samo Slovenija - na 24. mestu, ujedno i najbolje rangirana zemlje "nove Evrope", i Hrvatska - na 28. mestu. Na toj listi 100 zemalja sveta u kojima su analitičari proučavali kvalitet života, nema većine drugih zemalja Zapadnog Balkana - Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, ali Albanija je na listi, na 57. mestu. Analitičari Njusvika pokušali su na osnovu saznanja o stanju privrede, zdravstva, mogućnosti za sticanje obrazovanja i političke situacije da odgovore na pitanje: Da ste rodjeni danas, koja zemlja bi vam dala najviše mogućnosti da živite zdrav, bezbedan život u relativnom blagostanju. Prema toj listi najsrećnije tri zemlje za život na planeti su Finska, Švajcarska i Švedska. Na začelju liste su Kamerun, Nigerija i poslednja, na 100. mestu, Burkina Faso.

Srednja Evropa dobro mesto za životPostkomunistička Srednja Evropa je posle 20 godina tranzicije postala dobro mesto za život, proizilazi iz analize istraživanja lista Njuzvik.

Naime, u gornjoj trećini na listi američkog nedeljnika Njusvik, među zemljama gde se u svetu najbolje živi, našle su se Češka, Poljska i Slovačka.

Među prvih 30 su iz bivše Jugoslavije samo Slovenija - na 24. mestu, ujedno i najbolje rangirana zemlje "nove Evrope", i Hrvatska - na 28. mestu.

Na toj listi 100 zemalja sveta u kojima su analitičari proučavali kvalitet života, nema većine drugih zemalja Zapadnog Balkana - Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, ali Albanija je na listi, na 57. mestu.

Analitičari Njusvika pokušali su na osnovu saznanja o stanju privrede, zdravstva, mogućnosti za sticanje obrazovanja i političke situacije da odgovore na pitanje: Da ste rodjeni danas, koja zemlja bi vam dala najviše mogućnosti da živite zdrav, bezbedan život u relativnom blagostanju.

Prema toj listi najsrećnije tri zemlje za život na planeti su Finska, Švajcarska i Švedska. Na začelju liste su Kamerun, Nigerija i poslednja, na 100. mestu, Burkina Faso.

U postkomunističkoj Srednjoj Evropi najbolje mesto za život je Češka na 25. mestu, na 29. je Poljska, na 31. Slovačka, a Mađarska je na 32. mestu.

Češka je najbolje rangirana u okviru te srednjeevropske Višegradske četvorke zahvaljujući dostupnosti obrazovanja i stabilnoj političkoj sredini, dok za prvim susedima zaostaje u ekonomskim kriterijumima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik