"Srpski Davos" na Kopaoniku

Bez autora
Mar 01 2011

Trodnevni biznis forum, popularno nazvan "srpski Davos", koji okuplja više od 450 učesnika, predstavnika države, privrede, ambasadora i ekonomista iz zemlje i regiona, otvoren je na Kopaoniku.Prioriteti Vlade u 2011. godini biće povećanje životnog standarda stanovništva, zaustavljanje rasta nezaposlenosti, ubrzan rast privredne aktivnosti, stabilnost cena i podrška razvoju realnog sektora.

"Srpski Davos" na KopaonikuBiznis forum "Održive reforme za održiv razvoj" otvoren na Kopaoniku. Forum okuplja preko 450 učesnika, predstavnika Vlade, privrede, ambasadora i ekonomista. Povećanje životnog standarda je prioritet Vlade u 2011. godini, kaže premijer Mirko Cvetković.

Trodnevni biznis forum, popularno nazvan "srpski Davos", koji okuplja više od 450 učesnika, predstavnika države, privrede, ambasadora i ekonomista iz zemlje i regiona, otvoren je na Kopaoniku.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je, otvarajući forum Održive reforme za održiv razvoj, rekao da će prioriteti Vlade u 2011. godini biti povećanje životnog standarda stanovništva, zaustavljanje rasta nezaposlenosti, ubrzan rast privredne aktivnosti, stabilnost cena i podrška razvoju realnog sektora.

Cvetković je rekao da privredna aktivnost Srbije tokom krize nije značajno smanjena i očekuje se da ćemo već u prvoj polovini ove godine dostići pretkrizni nivo.

"Fokus u budućnosti mora biti na strateškim sektorima koji će predstavljati generatore razvoja izvoza u postkriznom periodu, jer jedino dinamičan rast obima i konkurentnosti srpske privrede predstavljaju realnu osnovu za povećanje zaposlenosti i žvotnog standarda", rekao je Cvetković.

Cvetković je istakao da novi model razvoja Srbije do 2020. ukazuje da, ukoliko želimo održivi rast u narednom srednjoročnom periodu, već danas moramo sprovesti odlučne mere da bi se on ostvario.

"Te mere moraju podsticati strukturne promene koje favorizuju proizvodnju razmenjivih dobara, jer budući rast privrede jedino može biti zasnovan na rastu izvoza", istakao je premijer.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da Srbija mora da se pozicionira kao atraktivna investiciona destinacija kako bi privukla strane ulagače.

Šoškić je na Biznis forumu na Kopaoniku istakao da Srbija treba da stekne takav položaj da, kada investitori pogledaju region jugoistočne Evrope, prirodno pomisle na našu zemlju kao odličnu destinaciju za investiranje.

Govoreći o inflaciji, Šoškić je rekao da će u Srbiji inflacija dostići najveći nivo sledećeg meseca i posle toga će početi postepeno da pada.

Šoškić je objasnio da će međugodišnja inflacija početi da pada u onim mesecima u kojima smo u prošloj godini imali visoku inflaciju, kao što su jun, jul i avgust.

Za investicije potrebna politička stabilnost

Lider G17 Plus Mlađan Dinkić rekao je da je za dolazak stranih investitora neophodna politička stabilnost.

Dinkić je istakao da su Italija, Slovenija, Nemačka i Austrija ključni partneri Srbije, a da je Slovenija uzor kako privredu treba okrenuti ka izvozu, pri čemu naglasak treba da bude na automobilskoj industriji, elektronici i sektoru informacionih tehnologija.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić otvorio je panel diskusiju "EU perspektive Srbije" u kojoj učestvuju šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer, ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik, ambasador Nemačke Volfram Mas i ambasador Švajcarske Ervin Hofer.

Đelić je tom prilikom rekao da je Evropska unija strateški i centralni cilj Srbije i da očekuje da će na decembarskom samitu biti postignut konsenzus, kao i da će Srbija dobiti status kandidata, ali i datum početka pregovora za ulazak u EU.

"Strani investitori danas više nemaju bojazan oko onoga što ih je brinulo prethodnih decenija - da li postoji politička stabilnost i u kom strateškom pravcu zemlja ide", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima mnogo više pitanja koja se sada postavljaju našim državnim zvaničnicima odnose se na to kako funkcioniše naša zemlja, kako se dobijaju dozvole za izgradnju, kako se rešavaju sporovi u zemlji, da li funkcioniše pravna država i da li je moguće da svi investitori imaju isti tretman.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer kaže da je Unija vrlo zainteresovana da se Srbija i zemlje regiona pridruže bloku koga čini 27 država.

Dežer je istakao da je približavanje Srbije EU u interesu obe strane, naglasivši da je Unija i finansijski pomogla našoj zemlji i državama celog regiona.

Povećan interes nemačkih ulagača

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je da se kod ulagača, uključujući i nemačke, u prethodnih šest do devet meseci značajno povećavao interes za Srbiju kao investicionu destinaciju.

"Nemačka ulaganja u Srbiju nisu pretežno usmerena na velike kompanije, već, pre sveg,a na mala i srednja preduzeća od 50 do nekoliko stotina radnih mesta", rekao je Mas.

Kako su najavili organizatori, o ekonomiji u neposrednom okruženju govoriće predsednik Poslovne škole "Bled" Danica Purg, predsednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić i predsednik Saveza računovođa i revizora Republike Srpske Dragan Mikerević.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević vodiće panel diskusiju Šta očekuje privreda od Vlade i regulatora?, a kao gosti su najavljeni predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, predsednik "Metalca" Gornji Milanovac Dragoljub Vukadinović, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i predsednik Kluba "Privrednik" Branislav Grujić.

Predviđen je i panel posvećen stranim investitorima na kome će, između ostalih, učestvovati državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vesna Arsić, predsednik Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić i generalni direktor "Fijat automobila Srbija" Đovani de Filipis.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik