Srpski predlog za evropski novac

Inicijativa Srbije da se Evropskoj komisiji predloži izmena dosadašnje finansijske podrške iz pretpristupnih fondova, biće zajednička platforma zemalja Zapadnog Balkana. Očekije se da će u ponedeljak na sastanku svih nacionalnih koordinatora IPA fondova Zapadnog Balkana biti usvojen predlog Beograda, jer su do sadašnji komentari izuzetno pozitivni. Trenutak kada članice Evropske unije određuju budžet za period nakon 2013. godine pravo je vreme da se Briselu sugeriše promena nekih pravila, po kojima zemlje Zapadnog Balkana povlače sredstva iz IPA fondova. Predlog Srbije, za koji zvanični Beograd u ponedeljak očekuju podršku regiona počiva na tri ključne izmene: Evropskoj uniji biće predloženo da linearno poveća sredstva namenjena svakoj zemlji Zapadnog Balkana, pojednostavi neka pravila, ali i preuzme veću odgovornost za budžete tih zemalja.

Srpski predlog za evropski novacInicijativa Srbije da se Evropskoj komisiji predloži izmena dosadašnje finansijske podrške iz pretpristupnih fondova, biće zajednička platforma zemalja Zapadnog Balkana, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine Ognjen Mirić, zamenik direktora u Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije.

Mirić je izneo očekivanja da će u ponedeljak na sastanku svih nacionalnih koordinatora IPA fondova Zapadnog Balkana biti usvojen predlog Beograda, jer su, kako kaže do sadašnji komentari izuzetno pozitivni.

Trenutak kada članice Evropske unije određuju budžet za period nakon 2013. godine pravo je vreme da se Briselu sugeriše promena nekih pravila, po kojima zemlje Zapadnog Balkana povlače sredstva iz IPA fondova, objašnjava za RTV Ognjen Mirić.

Predlog Srbije, za koji zvanični Beograd u ponedeljak očekuju podršku regiona počiva na tri ključne izmene: Evropskoj uniji biće predloženo da linearno poveća sredstva namenjena svakoj zemlji Zapadnog Balkana, pojednostavi neka pravila, ali i preuzme veću odgovornost za budžete tih zemalja, kaže Mirić.

Jednako više novca za sve na Zapadnom Balkanu i pojednostavljenje pravila otkloniće opasnost od toga da, recimo, zemlje koje postaju kandidati ne mogu apsorbovati sav raspoloživi novac, jer se sat Brisela ne vraća unazad, a kompas ne pomera. Što znači da, ako odobreni novac zemlja kojoj je odobren, ne potroši u godini za koji je namenjen, to je kao da ga niste ni imali na raspolaganju.

Uz to, Zapadni Balkan Evropskoj komisiji ponudiće i ulogu koju je na ovim prostorima do sada igrao, uglavnom, MMF.

"Kada je u pitanju bila ekonomska kriza, najveću podršku dao nam je MMF, dok je Evropska unija intervenisala sa 200 miliona evra", objašnjava Mirić i dodaje, da ako težimo ulasku u Evropsku uniju, normalno je da od Brisela u nekim nepredviđenim i turbulentnim okolnostima očekujemo finansijsku pomoć budžetu, dok bi sa druge strane zemlje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ponudile transparentnost budžeta.

Predlog za koji Srbija očekuje podršku zemlja Zapadnog Balkana jedinstven je, ne samo po tome što sugeriše novine u raspodeli evropske pomoći, već i po tome što smo se do sada u regionu, uglavnom, sastajali na inicijativu Brisela, a ovog puta skup je sazvan iz Nemanjine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik