Srpsko-poljska ekonomska saradnja

Bez autora
Jun 01 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i potpredsednik Vlade Poljske i ministar ekonomije Valdemar Pavlak potpisali su u Varšavi Sporazum o ekonomskoj saradnji. Ovo je bio važan dan za bilateralne odnose Srbije i Poljske, jer ovaj sporazum posle skoro 10 godina predstavlja pravnu formu i pravni okvir za unapređenje i jačanje ekonomske saradnje između Poljske, kao članice EU, i Srbije. Prethodni Sporazum stavljen je van snage 2004. godine, ulaskom Republike Poljske u EU. Tokom posete održan je i Poslovni forum u organizaciji Poljsko-balkanske privredne komore, na kome je Ćirić poljskim firmama predstavio investicione potencijale Srbije. Poljska je najveća među bivšim komunističkim zemljama koje su se poslednjih godina pridružile Evropskoj uniji. To je jedina privreda koja nije zapala u recesiju tokom nedavne globalne finansijske krize, iako je došlo do usporavanja rasta bruto domaćeg proizvoda i do visoke stope nezaposlenosti.

Srpsko-poljska ekonomska saradnjaSporazum o ekonomskoj saradnji između Srbije i Poljske potpisali su u Varšavi ministar Nebojša Ćirić i potpredsednik Vlade Poljske i ministar ekonomije Valdemar Pavlak. Održan je i Poslovni forum na kome su poljske firme izrazile želju da ulažu u Srbiju.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i potpredsednik Vlade Poljske i ministar ekonomije Valdemar Pavlak potpisali su u Varšavi Sporazum o ekonomskoj saradnji.

"Ovo je bio važan dan za bilateralne odnose Srbije i Poljske, jer ovaj sporazum posle skoro 10 godina predstavlja pravnu formu i pravni okvir za unapređenje i jačanje ekonomske saradnje između Poljske, kao članice EU, i Srbije", izjavio je Ćirić.

Prethodni Sporazum stavljen je van snage 2004. godine, ulaskom Republike Poljske u EU.

Tokom posete održan je i Poslovni forum u organizaciji Poljsko-balkanske privredne komore, na kome je Ćirić poljskim firmama predstavio investicione potencijale Srbije, navedeno je u saopštenju.

Poljska je najveća među bivšim komunističkim zemljama koje su se poslednjih godina pridružile Evropskoj uniji.

To je jedina privreda koja nije zapala u recesiju tokom nedavne globalne finansijske krize, iako je došlo do usporavanja rasta bruto domaćeg proizvoda i do visoke stope nezaposlenosti.

Najnoviji podaci ukazuju da poljska privreda u periodu posle globalne krize ponovo ostvaruje snažan rast, ističu analitičari. Poljska je u prvom tromesečju ostvarila privredni rast od 4,4 odsto na godišnjem nivou, pokazali su najnoviji podaci Vlade u Varšavi.

Ćirić će posetu Poljskoj završiti susretom sa Poljskim ministrom za regionalni razvoj sa kojim će govoriti o kreiranju, prema rečima Ćirića "onoga što je i prioritet naše Vlade", odnosno o ravnomernom regionalnom razvoju, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik