Strateško partnerstvo Srbije i Francuske

Bez autora
Apr 10 2011

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić i predsednik Francuske Nikola Sarkozi potpisali su u Parizu Političku deklaraciju, koja daje novi podstrek prijateljskim vezama i poverenju Srbije i Francuske. Potpisan je i Sporazuma o strateškom partnerstvu dveju zemalja, a potpisali su ga ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić i ministar za evropske poslove Francuske Loran Vokije. U potpisanoj deklaraciji se potvrđuje opredeljenost da se odnosi koji spajaju dve zemlje dugoročno unapređuju kroz realizaciju Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnju između vlada Srbije i Francuske. U deklaraciji se potvrđuje značaj predstojećeg učlanjenja Srbije u Evropsku uniju i ističe potreba da se naša zemlja što bolje pripremi za članstvo. Takođe, u ovom dokumentu se podvlači uloga mladih iz obe zemlje u tom procesu, međusobnog upoznavanja kultura i jezika, kao i produbljivanja ekonomskih, industrijskih, finansijskih i trgovinskih odnosa Srbije i Francuske.

Strateško partnerstvo Srbije i FrancuskePredsednik Republike Srbije Boris Tadić i predsednik Francuske Nikola Sarkozi potpisali su u Parizu Političku deklaraciju, koja daje novi podstrek prijateljskim vezama i poverenju Srbije i Francuske.

Potpisan je i Sporazuma o strateškom partnerstvu dveju zemalja, a potpisali su ga ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić i ministar za evropske poslove Francuske Loran Vokije

U potpisanoj deklaraciji se potvrđuje opredeljenost da se odnosi koji spajaju dve zemlje dugoročno unapređuju kroz realizaciju Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnju između vlada Srbije i Francuske. U deklaraciji se potvrđuje značaj predstojećeg učlanjenja Srbije u Evropsku uniju i ističe potreba da se naša zemlja što bolje pripremi za članstvo. Takođe, u ovom dokumentu se podvlači uloga mladih iz obe zemlje u tom procesu, međusobnog upoznavanja kultura i jezika, kao i produbljivanja ekonomskih, industrijskih, finansijskih i trgovinskih odnosa Srbije i Francuske.

Strateško partnerstvo podrazumeva i obaveze koje bi trebalo da ispunimo u procesu evropskih integracija, modernizaciju administracije, kao i saradnju u oblasti odbrane i školovanja srpskih oficira. Partnerstvo, takođe, podrazumeva i saradnju u oblasti infrastrukture, ali potrebno je naći konkretne modalitete finansiranja projekata, među kojima je i izgradnja beogradskog metroa.

Francuska je veoma zainteresovana da bude strateški partner u izgradnji beogradskog metroa. Potrebno je da se formiraju pregovarački timovi, pa onda može da se razmišlja o početku pregovora o zajednički prihvatljivim modalitetima gradnje.

Očekuje se da će se do leta odrediti mogućnosti izrade, ne samo projektne dokumentacije, nego i same izgradnje prve linije metroa čija je ukupna vrednost oko milijardu evra. To je jedna od dve ključne stvari koje se izdvajaju nakon zaključenja strateškog sporazuma Srbije i Francuske u Parizu, a koji pokriva pet oblasti: evrointegracije, odbranu, univerzitet, nauku i kulturu i bezbednosna pitanja. Druga važna stvar je dogovor o unapređenju francuske škole u Beogradu na nivo gimnazije, odnosno liceja, što će doneti nove francuske investicije Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik