Sugestije i komentari na Operativne programe

Bez autora
Jun 05 2011

Osnovni preduslovi za korišćenje IPA komponenti III - Regionalni razvoj i IV - Razvoj ljudskih resursa su sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i akreditacija decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima EU. Vlada Republike Srbije započela je pripreme za korišćenje sredstava iz ovih komponenti tokom 2009. godine, a da bi se sredstva predviđena ovim komponentama koristila, neophodno je pripremiti i odgovarajuće strateške dokumente, kao što su Okvir strateške usklađenosti kao okvirni dokument za obe komponente i Operativni programi. Za IPA komponentu III (Regionalni razvoj) u toku je priprema Operativnog programa za ekonomski razvoj, dok je za IPA komponentu IV (Razvoj ljudskih resursa) u toku priprema Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa. Operativne programe pripremaju Operativne strukture, pod rukovodstvom rukovodilaca Operativnih programa. Rukovodilac Operativne strukture za IPA komponentu III je Ministarstvo finansija, a za IPA komponentu IV Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Dostavljanje sugestija i komentara na Operativne programe za ekonomski razvoj i za razvoj ljudskih resursaOsnovni preduslovi za korišćenje IPA komponenti III - Regionalni razvoj i IV - Razvoj ljudskih resursa su sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i akreditacija decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima EU.

Vlada Republike Srbije započela je pripreme za korišćenje sredstava iz ovih komponenti tokom 2009. godine, a da bi se sredstva predviđena ovim komponentama koristila, neophodno je pripremiti i odgovarajuće strateške dokumente, kao što su Okvir strateške usklađenosti kao okvirni dokument za obe komponente i Operativni programi. Za IPA komponentu III (Regionalni razvoj) u toku je priprema Operativnog programa za ekonomski razvoj, dok je za IPA komponentu IV (Razvoj ljudskih resursa) u toku priprema Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa.
 
Operativne programe pripremaju Operativne strukture, pod rukovodstvom rukovodilaca Operativnih programa. Rukovodilac Operativne strukture za IPA komponentu III je Ministarstvo finansija, a za IPA komponentu IV Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.
 
Partnerstvo, kao jedan od osnovnih principa upravljanja fondovima EU, podrazumeva saradnju, odnosno bliske konsultacije, tokom svih faza projektnog ciklusa, između Evropske komisije, svih nivoa vlasti zemlje članice, ekonomskih i socijalnih partnera.

Zainteresovane strane treba da dostave svoje komentare i sugestije na nacrt Operativnih programa do 30. juna 2011. godine na e-mail adrese:

Nacrti Operativnih programa:

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik