Sutra MMF-a i Srbija zvanično

Bez autora
Oct 24 2010

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) počeće sutra zvanične razgovore u okviru šeste revizije kreditinog stend-baj aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra. Glavne teme razgovora biće rebalans budžeta Srbije za 2010. godinu i fiskalni okvir za 2011.Tokom razgovora sa predstavnicima Misije MMF-a, koja će u Beogradu boraviti do 2. novembra, biće razmotrena i nova makroekonomska kretanja. Zvanični razgovori počeće plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), na kojem će, pored guvernera Dejana Šoškića učestvovati potpredsednici Vlade Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić, ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Sutra MMF-a i Srbija zvaničnoVlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) počeće sutra zvanične razgovore u okviru šeste revizije kreditinog stend-baj aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Kako je najavljeno, glavne teme razgovora biće rebalans budžeta Srbije za 2010. godinu i fiskalni okvir za 2011.

Tokom razgovora sa predstavnicima Misije MMF-a, koja će u Beogradu boraviti do 2. novembra, biće razmotrena i nova makroekonomska kretanja.

Zvanični razgovori počeće plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), na kojem će, pored guvernera Dejana Šoškića učestvovati potpredsednici Vlade Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić, ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković. Misiju MMF-a predvodi Albert Jeger.

Najavljeno je da će predstavnici MMF-a u ponedeljak razgovarati i sa ministrom rada i socijalne politike Srbije Rasimom Ljajićem.

Srbije je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

Vlada Srbije u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čije je usvajanje ranije dogovoreno sa MMF-om.

U izveštaju o prethodnoj reviziji, koji je objavljen 14. oktobra, MMF je ocenio da se ekonomski oporavak Srbije nastavlja, ali je i upozorio na povećanje rizika za rast inflacije.

Kako je navedeno u tom dokumentu, Srbija beleži solidan privredni rast u poređenju sa zemljama okruženja, međutim, rast bruto domaćeg proizvoda ove godine neće premašiti 1,5 odsto, uz ocenu da je takav rast nedovoljan da donese povećanje zaposlenosti.

Ta međunarodna finansijska institucija rast BDP Srbije u 2011. godini prognozira na tri odsto a povratak na stope rasta beležene pre krize očekuje na srednji rok.

U Fondu nisu optimisti u vezi zaposlenosti i na kratak rok očekuju nova otpuštanja radnika. MMF je među veće rizike na kratak rok uvrstio mogućnost nove globalne recesije, koja bi ukočila srpski izvoz i smanjila perspektive za ulaganja, kao i novi skok cena hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik