Tajvan i Kina potpisali ekonomski sporazum

Bez autora
Jun 29 2010

Tajvan i Kina potpisali su danas ključni trgovinski sporazum koji će promovisati ekonomske veze ove dve zemlje. Tajvan želi da jača ekonomske veze sa Kinom, naročito zbog rastućeg kineskog uticaja na svetku ekonomiju.Potpisanim sporazumom su ukinute carine na stotine proizvoda koje dele obe zemlje, a preduzećima sa Tajvana otvoren je pristup u 11 uslužnih sektora u Kini, uključujući i bankarstvo, računovodstvo, osiguranje i bolnice. Očekuje se povećanje bilateralne trgovine na oko 110 milijardi dolara godišnje, od čega 80 milijardi dolara robe ide u Kinu i 30 milijardi na Tajvan.

Tajvan i Kina potpisali ekonomski sporazumTajvan i Kina potpisali su danas ključni trgovinski sporazum koji će promovisati ekonomske veze ove dve zemlje.

Tajvan želi da jača ekonomske veze sa Kinom, naročito zbog rastućeg kineskog uticaja na svetku ekonomiju.

Potpisanim sporazumom su ukinute carine na stotine proizvoda koje dele obe zemlje, a preduzećima sa Tajvana otvoren je pristup u 11 uslužnih sektora u Kini, uključujući i bankarstvo, računovodstvo, osiguranje i bolnice.

Očekuje se povećanje bilateralne trgovine na oko 110 milijardi dolara godišnje, od čega 80 milijardi dolara robe ide u Kinu i 30 milijardi na Tajvan.

Već decenijama, odnosi između Kine i Tajvana su napeti. Bez obzira na politička neprijateljstva, biznismeni sa Tajvana su među najvećim ulagačima u Kini, gde je u poslednji 20 godina uloženo najmanje 83 milijarde dolara. Procenjuje se da 40.000 tajvanskih preduzeće posluje u Kini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik