Treća ekspertska misija Evropske komisije od danas u Srbiji

Bez autora
Mar 14 2011

Treća ekspertska misija Evropske komisije (EK), koja će dodatno analizirati odgovore na Upitnik EK koji je Srbija uputila EU s ciljem pripreme Mišljenja o zahtevu za članstvo, počela je danas i trajaće do 18. marta.Eksperti EK će sa predstavnicima nadležnih institucija razgovarati o zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, pre svega o političkim, građanskim, ekonomskim i socijalnim pravima i politici borbe protiv diskriminacije i zaštite manjina, a posebna tema razgovora biće kontrola zatvorskog sistema.

Treća ekspertska misija Evropske komisije od danas u SrbijiTreća ekspertska misija Evropske komisije (EK), koja će dodatno analizirati odgovore na Upitnik EK koji je Srbija uputila EU s ciljem pripreme Mišljenja o zahtevu za članstvo, počela je danas i trajaće do 18. marta.

Eksperti EK će sa predstavnicima nadležnih institucija razgovarati o zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, pre svega o političkim, građanskim, ekonomskim i socijalnim pravima i politici borbe protiv diskriminacije i zaštite manjina, a posebna tema razgovora biće kontrola zatvorskog sistema. Predviđeni su sastanci sa predstavnicima svih nadležnih institucija, kao i sa organizacijama civilnog društva koje se bave navedenim temama.

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije saopštila je da će eksperti Komisije razgovarati sa ombudsmanom, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa predstavnicima ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, ljudskih i manjinskih prava, prosvete, rada i socijalne politike, Agencije za privredne registre i Kancelarije za saradnju sa nevladinim sektorom, kao i sa javnim tužilaštvom.

Takođe, predviđeni su i susreti sa sudijama Ustavnog suda, poverenikom za zaštitu jednakosti, predstavnicima Uprave za rodnu ravnopravnost, kao i sa predstavnicima relevantnih organizacija civilnog društva, centara za socijalni rad, Ekonomsko-socijalnog saveta i nadležnim odborima Skupštine Srbije.

Eksperti EK susrešće se i sa predstavnicima lokalnih i nacionalnih manjinskih zajednica, pre svega nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i koordinacionog tela za jug Srbije. Planirane su i posete oblastima u kojima žive predstavnici manjinskih zajednica, kao i obilazak policijskih stanica i zatvora u Srbiji.

Upitnik EK predstavlja zvanični instrument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja. Na osnovu dobijenih odgovora iz Srbije, kao i procene ekspertskih misija i odgovora na eventualna dodatna pitanja, EK izrađuje Mišljenje (Avis) o tome da li je zemlja spremna za status kandidata i za sledeću fazu, a to je definisanje okvirnog datuma za pregovore o pristupanju, o čemu konsenzusom odlučuju države članice EU, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik