Tri godine rada za dug

Bez autora
Oct 17 2010

Privreda Srbije je toliko zadužena da bi svi zaposleni u zemlji trebalo da rade 33 meseca bez dinara plate, kako bi se svi krediti otplatili. Bankarskom sektoru privreda je na kraju jula dugovala 19,785 milijardi evra. Kada se ova suma podeli na 1,84 miliona zaposlenih, na svakog otpadne po - 10.782 evra. Direktna posledica skoro rekordnih dugova firmi je smanjenje broja radnika. A njihov broj je samo u julu bio za čak 25.761 manji nego u junu, a 82.138 manji nego godinu ranije. Najveći deo ovog duga je koncentrisan u proizvodnji, trgovini i poslu sa nekretninama. U ovim sektorima i ne radi toliki broj građana, pa kada se on podeli na svoje uposlenike, svaki nosi od 20.000 do 50.000 evra kredita. Kada firma ima veliki kredit, samo kamate i održavanje plaća više nego što daje za plate zaposlenima.

Tri godine rada za dugPrivreda Srbije je toliko zadužena da bi svi zaposleni u zemlji trebalo da rade 33 meseca bez dinara plate, kako bi se svi krediti otplatili.

Bankarskom sektoru privreda je na kraju jula dugovala 19,785 milijardi evra. Kada se ova suma podeli na 1,84 miliona zaposlenih, na svakog otpadne po - 10.782 evra, pokazuje računica ekonomiste Miroslava Zdravkovića.

Direktna posledica skoro rekordnih dugova firmi je smanjenje broja radnika. A njihov broj je samo u julu bio za čak 25.761 manji nego u junu, a 82.138 manji nego godinu ranije.

Najveći deo ovog duga je koncentrisan u proizvodnji, trgovini i poslu sa nekretninama. U ovim sektorima i ne radi toliki broj građana, pa kada se on podeli na svoje uposlenike, svaki nosi od 20.000 do 50.000 evra kredita.

- Kada firma ima veliki kredit, samo kamate i održavanje plaća više nego što daje za plate zaposlenima - objašnjava ekonomista Miroslav Zdravković, autor sajta Ekonomija.org.

- On to finansijski ne može da izdrži, a nažalost onda pokušava da smanjuje troškove za zaposlene. Dolazimo do toga da se nova radna mesta mogu otvoriti samo ovim subvencijama.

Ukupan dug preduzeća nikada nije premašio iznos od 20 milijardi evra, ali se toj cifri ozbiljno približio u junu ove godine - 19.951 milion evra. Najveći prirast ukupnog duga, objašnjava Zdravković, dogodio se u periodu od januara 2007. godine, kada je iznosio 9.588 miliona evra, do septembra 2008. godine, kada je stigao na 19.274 miliona evra.

- U dvadeset meseci ovog perioda dug je u proseku rastao po 484 miliona evra mesečno - kaže Zdravković.

- “Evropska perspektiva” je omamila direktore i vlasnike preduzeća pa su se zaduživali sve misleći da je rast poslovanja po stopama od po 30 i više procenata svake godine moguć zauvek. Privlačili su ih i cenovni signali koje je slalo devizno tržište.

Zaduživanje privrede je pratio i rast prosečnih zarada i fonda zarada. Kad su mogućnosti novog zaduživanja prekinute u poslednjem tromesečju 2008. godine, došlo je do naglog smanjivanja broja zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik