Trka za indijsko tržište

Bez autora
Jun 01 2010

Stručnjaci prognoziraju da će Indija za četiri decenije biti jedna od tri ekonomske sile u svetu. Dok se mnogi otimaju za mesto na tom velikom tržištu, Indijci kažu da među srpskim privrednicima vlada predrasuda da su mnogo daleko i da nemaju dovoljno robe za izvoz.Indiji, kao jednoj od brzorastućih privreda iz kvarteta BRIK-a, Brazil-Rusija-Indija-Kina, stručnjaci prognoziraju da će za četiri decenije biti jedna od tri ekonomske sile u svetu. Koliko je indijsko tržište dobro, pokazuje to da će popis milijardu i dve stotine miliona stanovnika trajati bar godinu dana.

Trka za indijsko tržišteStručnjaci prognoziraju da će Indija za četiri decenije biti jedna od tri ekonomske sile u svetu.

Dok se mnogi otimaju za mesto na tom velikom tržištu, Indijci kažu da među srpskim privrednicima vlada predrasuda da su mnogo daleko i da nemaju dovoljno robe za izvoz.

Indiji, kao jednoj od brzorastućih privreda iz kvarteta BRIK-a, Brazil-Rusija-Indija-Kina, stručnjaci prognoziraju da će za četiri decenije biti jedna od tri ekonomske sile u svetu.

Dok se mnogi otimaju za mesto na tom velikom tržištu, Indijci kažu da među srpskim privrednicima vlada predrasuda da su mnogo daleko i da nemaju dovoljno robe za izvoz.

Očekuju da zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, koje će se održati za osam dana, da zamaha trgovinskoj razmeni Indije i Srbije.

Koliko je indijsko tržište dobro, pokazuje to da će popis milijardu i dve stotine miliona stanovnika trajati bar godinu dana. U drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, međutim, trećina i dalje živi ispod granice siromaštva, sa dva dolara dnevno.

Zato je indijska vlada osmislila da se neravnoteža u društvu prevaziđe tako što bi jedna odrasla osoba u svakoj seoskoj porodici imala zagarantovan posao bar tri meseca godišnje.

Ali, dok trećina ljudi ne ume ni da se potpiše, informacione tehnologije daleko su odmakle.

"Tržište rada je gladno kvalifikovanih profesionalaca, pre svega u oblasti informacionih tehnologija, ali i auto-industriji dobro ide", rekao je Rohit Sabo iz Konfederacije indijske industrije.

Indija je devedesetih godina prošlog veka otvaranjem tržišta za strana ulaganja i drastičnim smanjenjem carina obezbedila ekonomski rast.

Indija potencijalni investitor u Srbiji

Indijska ekonomija ima promet od hiljadu milijardi dolara, jedanaesta je po veličini na svetu, a međunarodne institucije ove godine prognoziraju rast od 10 odsto.

Abasadorka Indije u Srbiji Nengča Lovum kaže da postoje oblsti gde Indija može da uči od Srbije, a kao primer naveo je poljoprivredu.

"Najbolji način za srpske firme da uđu na naše tržište jeste da nađu lokalne partnere u Indiji. Srbija treba da promeni način gledanja na Indiju i uvaži je kao potencijalnog investitora. Prva prepreka koja se mora rešiti su vize. To je jedan od glavnih razloga što nema više indijskih kompanija u Srbiji", rekao je ambasadorka Indije.

Tehnološki park u Inđiji za sada je najveća indijska investicija u Srbiji.

"Vama su potrebna strana ulaganja da biste dostigli svetske standarde i bili konkurentni i na indijskom i na svetskom tržištu. Kada projekat u Inđiji uspe, uslediće i mnogo drugih projekata. Morate da, uz pomoć vlade, Srbiju na našem tržištu predstavite kao brend, pa će onda i vaše kompanije postati robna marka", rekao je biznismen kompanije "Hardgejt Holdings" Ramgopal Narajanan.

Indijce čudi da, dok se mnogi otimaju za mesto na njihovom tržištu, srpski privrednici se ne odazivaju pozivima za učešće na tamošnjim sajmovima. Rezultat te nezainteresovanosti je pad izvoza na indijsko tržište - prošle godine bio je manji za 70 odsto nego 2008.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik