Turska ostvaruje najveći privredni rast u Evropi

Bez autora
May 23 2011

U 2010. godini samo je Kina ostvarila veći privredni rast od Turske. Po podacima agencije za statistiku "TurkStat" Turska je u 2011.godini ostvarila privredni rast od 8.9 odsto, a za ovu godinu planirani rast je od 4,5 do 6 odsto.Vlada je potrošačima dala poreske olakšice, posebno za automobile i elektronske uređaje kao što su frižideri, šporeti i kompjuteri. Prodaja je povećana i to je itekako pomoglo privredi. Vlada je potpuno prestrukturisala finansijski sektor, otplatila državni dug i privredu snažnije usmerila na izvoz.

Turska ostvaruje najveći privredni rast u EvropiU 2010. godini samo je Kina ostvarila veći privredni rast od Turske. Po podacima agencije za statistiku "TurkStat" Turska je u 2011.godini ostvarila privredni rast od 8.9 odsto, a za ovu godinu planirani rast je od 4,5 do 6 odsto.

Ovakav privredni rast koji mnogi nazivaju "tursko privredno čudo" Zuemruet Immaoglu iz Instituta za istraživanje ekonomskih tokova "Betam" pri istanbulskom univerzitetu Bahcesehir objašnjava: "Vlada je potrošačima dala poreske olakšice, posebno za automobile i elektronske uređaje kao što su frižideri, šporeti i kompjuteri. Prodaja je povećana i to je itekako pomoglo privredi".

Vlada je potpuno prestrukturisala finansijski sektor, otplatila državni dug i privredu snažnije usmerila na izvoz.

Markus Knupp, predstavnik nemačke državne agencije "German Trade and Invest" kaže: "Upravo modernizacija, povećanje konkurentnosti turske privrede, ne samo u tekstilnoj branši ili prodaji mediteranskog voća već i u automobilskoj, hemijskoj i građevinskoj industriji, kao i proizvodnji željeza i čelika bila je dobra osnova za oporavak ekonomije nakon krizne 2008/09. godine".

Tome doprinose i niži troškovi radne snage, iako se o Turskoj više ne može govoriti kao o jeftinoj proizvodnoj destinaciji.

Ipak, neki ekonomisti upozoravaju da bi prebrzi privredni rast mogao uticati na cene i inflaciju, koje bi mogle dospeti van kontrole.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik