U četvrtom kvartalu realni pad BDP-a 3,8 odsto

Bez autora
Mar 31 2021

Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti kvartal 2019, prema proizvodnom pristupu, iznosio je 3,8 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u četvrtom tromjesečju lani od tri odsto u odnosu na prethodni kvartal.

U posljednjem kvartalu prošle godine u odnosu na isti kvartal 2019, značajan realni pad bruto dodate vrijednosti zabilježen je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 34,5 odsto, prevozu i skladištenju 18,8 odsto, te trgovini na veliko i malo, popravci motornih vozila i motocikala 8,8 odsto.

Iz Agencije navode da je pandemija virusa korona uticala na realni pad BDP-a, tako da je prema rashodovnom pristupu, u četvrtom kvartalu lani u odnosu na isti period 2019, realni pad BDP-a iznosio 3,8 odsto.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine od 2,9 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, ističu iz Agencije.

Prema rashodovnom pristupu, u posljednjem kvartalu lani, u odnosu na isti period 2019. godine, realni pad zabilježen je kod skoro svih kategorija - potrošnja domaćinstava 4,5 odsto, bruto investicije 9,7 odsto, izvoza roba i usluga 5,6 odsto, uvoz roba i usluga 6,9 odsto, dok je neznatan rast zabilježen kod potrošnje zemlje od 0,2 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik