U FBiH nema apetita za privatizaciju Telekoma

Bez autora
Nov 23 2017

Iako je došlo do prodaja u protekloj godini, glavne privatizacije u Federaciji ostaju zaustavljene a čini se da je malo ili nimalo apetita za postizanje značajnog napretka u privatizaciji dvije telekomunikacione kompanije u državnom vlasništvu.Ovo se navodi u godišnjem izvještaju o tranziciji Evropske banka za obnovu i razvoj objavljenom u srijedu, izvještava. Napredak na programu reforme zemlje zaustavljen je 2017. godine. Ključne prethodne aktivnosti koje su potrebne u okviru postojećeg programa sa Međunarodnim monetarnim fondomodložene su mjesecima, zadržavajući prvu reviziju programa i ugrožavajući međunarodno finansiranje važnih infrastrukturnih projekata.

U FBiH nema apetita za privatizaciju TelekomaIako je došlo do prodaja u protekloj godini, glavne privatizacije u Federaciji ostaju zaustavljene a čini se da je malo ili nimalo apetita za postizanje značajnog napretka u privatizaciji dvije telekomunikacione kompanije u državnom vlasništvu.

Ovo se navodi u godišnjem izvještaju o tranziciji Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD)objavljenom u srijedu, izvještava Indikator.ba.

- Napredak na programu reforme zemlje zaustavljen je 2017. godine. Ključne prethodne aktivnosti koje su potrebne u okviru postojećeg programa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) odložene su mjesecima, zadržavajući prvu reviziju programa i ugrožavajući međunarodno finansiranje važnih infrastrukturnih projekata. Makroekonomske performanse su bile otporne. Rast je ostao pozitivan posljednjih godina i pored nepovoljnih šokova i teške investicione klime, a kratkoročni pokazatelji 2017. godine za industriju i izvoz nastavljaju da se kreću u pozitivnom pravcu, navodi se u izvještaju.

Takođe, konstatuje se da glavne privatizacije u Federaciji ostaju zaustavljene. Iako je došlo do prodaje u protekloj godini, ključna sredstva ostaju u državnim rukama i čini se da je malo ili nimalo apetita za postizanje značajnog napretka u privatizaciji dvije telekomunikacione kompanije u državnom vlasništvu.

Ključni prioriteti za 2018. su ponovo pokretanje programa reformi.

- Glavni kratkoročni prioritet je da se program MMF-a vrati na pravi put i dovrši prva revizija dugo zaostajajuće implementacije neophodnih prethodnih akcija.

Ključna poboljšanja investicione klime trebaju biti ciljana i implementirana. Vlasti su pokazale spremnost da se angažuju na reformama u ovoj oblasti. Sada je izazov da se unaprijedi dijalog između vlasti i privatnog sektora o pitanjima vezanim za investicije i da se ostvare rezultati u oblastima kao što su reforma javnih nabavki, poboljšanje poreske administracije i poboljšanje registracije preduzeća, navodi se u izvještaju.

EBRD upozorava i da treba poboljšati regionalnu integraciju zemlje.

- Bosna i Hercegovina se sa zakašnjenjem složila da se pridruži prometnoj zajednici Zapadnog Balkana, ali biće od ključne važnosti ubrzati reforme kako bi se koristila međunarodna podrška infrastrukturnim projektima koji promovišu regionalnu povezanost, navodi se u izvještaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik