U Sarajevu održana konferencija ‘Ekonomsko osnaživanje žena’

Bez autora
Jun 25 2023

Osiguravanje jednakosti u mogućnostima i potencijalu za učešće u privredi može potaknuti žene na stvaranje održivog razvoja i potencijala kojim će doprinijeti razvoju zajednica, rečeno je na konferenciji “Ekonomsko osnaživanje žena” koja je održana danas u Sarajevu.

Portparol Udruženja poslovnih žena BiH Aleksandar Vuković istakao je da je potrebno organizovati radionice o pisanju projekata za domaće i međunarodne donatore, te raditi na umrežavanju poduzetnica.

Dodao je da je Udruženje u maju organizovalo Dane poduzetništva žena gdje su omogućili povezivanje sa ženama iz Grčke, Makedonije, Srbije i Turske koje su podijelile svoja znanja, iskustva i ciljeve.

– Poduzetništvo žena i u BiH svakako ima budućnost kroz podršku privatnog sektora i određenih nevladinih organizacija – zaključio je Vuković.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jelena Pekić izjavila je da je ekonomsko osnaživanje žena jako važno jer samo u tom kantonu ima 55.000 nezaposlenih od čega su 61 posto žene.

Naglasila je da svaki program koji je usmjeren ka osnaživanju uloge žene u društvu ima za cilj  dobrobit cjelokupne zajednice.

Aktivistkinja za rodnu ravnopravnost Dženana Alađuz rekla je da se na konferenciji još jednom moglo čuti koliko je važno eknomski osnažiti djevojke i žene i pomoći im da pokrenu vlastite poslove ili da budu dio sistema.

– Biti dio sistema nije uopšte loše, naprotiv, tako se sistem mijenja što smo imali priliku čuti danas od mnogih govornica – poručila je Alađuz.

Konferencija je okupila bh. i međunarodne stručnjake, predstavnike vlasti i preduzetnice kako bi raspravljali o ulozi žena u proizvodno-ekonomskom, obrazovnom i IT sektoru u Bosni i Hercegovini, ulozi žena u start-up preduzećima i njihovoj prisutnosti u vodećim pozicijama u lokalnim institucijama, te modernizaciji lokalnih usluga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik