U Srbiji i dalje umeren rizik poslovanja

Bez autora
Mar 03 2011

Najveća bonitetna kuća na svetu "Dan end Bredstrit" (D&B) je, u martovskom izveštaju, ostavila Srbiju u grupi zemalja za umerenim rizikom poslovanja.Krediti dobijeni od MMF-a i drugih multilateralnih institucija, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, trebalo bi da vrate poverenje stranih investitora u tržišta kapitala, preko solventnosti zemlje.

U Srbiji i dalje umeren rizik poslovanjaNajveća bonitetna kuća na svetu "Dan end Bredstrit" (D&B) je, u martovskom izveštaju, ostavila Srbiju u grupi zemalja za umerenim rizikom poslovanja.

U izveštaju je navedeno da bi krediti dobijeni od MMF-a i drugih multilateralnih institucija, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, trebalo da vrate poverenje stranih investitora u tržišta kapitala, preko solventnosti zemlje.

Institucionalna slabost, loše upravljanje i slab sudski nadzor negativno utiču na rizik. Iako rastu bankarske pozajmice, krediti kako u domaćoj tako i u stranoj valuti, finansijski sektor i dalje je ranjiv.

Uprkos tome što je privreda u trećem kvartalu 2010. porasla za zavidnih 2,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu (nakon ekspanzije na međugodišnjem nivou od dva procenta i 0,3 odsto u drugom i prvom kvartalu respektivno) analitičari D&B procenjuju da su ukupne ekonomske aktivnosti oslabile u poslednjem kvartalu.

U regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija, a slede Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Albanija, Mađarska, Makedonija i Grčka. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina.

Rejting je ovog meseca smanjen Albaniji, Grčkoj, Egiptu, Ugandi i Vijetnamu, dok je povećan Nemačkoj, Tunisu i Kambodži.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik