Učinak je tajna, a godišnje nas koštaju čak milion evra

Bez autora
Aug 22 2011

Posle godinu dana otkako je 27 ekonomskih ambasadora koje je izabralo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (MEER) otišlo u svet, rezultat njihovog angažovanja nije poznat javnosti i uglavnom je u domenu procena.Na pitanje „Blica” šta su radili i koliko novih projekata i investicija su sklopili za Srbiju, stigao je pisani odgovor u jednoj rečenici: „Ministarstvo ekonomije će izjave na temu ekonomskih diplomata davati nakon podnošenja izveštaja o radu ekonomskih diplomata Vladi Republike Srbije koji je u pripremi.” Ono što je odranije poznato o njihovom poslu, znači o privlačenju stranih investitora i promociji proizvoda iz Srbije, nije mnogo...

Učinak je tajna, a godišnje nas koštaju čak milion evraPosle godinu dana otkako je 27 ekonomskih ambasadora koje je izabralo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (MEER) otišlo u svet, rezultat njihovog angažovanja nije poznat javnosti i uglavnom je u domenu procena.

Na pitanje „Blica” šta su radili i koliko novih projekata i investicija su sklopili za Srbiju, stigao je pisani odgovor u jednoj rečenici: „Ministarstvo ekonomije će izjave na temu ekonomskih diplomata davati nakon podnošenja izveštaja o radu ekonomskih diplomata Vladi Republike Srbije koji je u pripremi.” 

Ono što je odranije poznato o njihovom poslu, znači o privlačenju stranih investitora i promociji proizvoda iz Srbije, nije mnogo. Svojevremeno je saopšten podatak da su troškovi rada ekonomskih predstavnika u prošloj godini bili 98 miliona dinara, gotovo milion evra. Ni ove godine verovatno taj trošak neće biti manji. 

Ekonomski ambasadori dobijaju istu platu kao svi diplomatski predstavnici Srbije, a to je mesečno od 2.000 do 3.000 evra. Prosečno svako od njih iz državne kase za smeštaj potroši mesečno oko 1.000 evra, dok kao radni prostor koriste objekte srpskih diplomatskih predstavništava. Račune za telefon i prevoz plaćaju sami. 

Osim njih, u našim ambasadama rade ljudi koji se posebno bave ekonomskom problematikom, Privredna komora ima svoja predstavništva, a mnoge kompanije su u inostranstvo poslale svoje predstavnike. Ipak, od 2006. godine je priliv stranih investicija u padu. 

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) tvrdi da „investicioni ciklus traje od jedne do tri godine” i da su ekonomski ambasadori uključeni u proširenje posla nemačkog „Drekslera”, zatim „Leonea”, „Falkea”... Samo jedan posao sa velikom nemačkom energetskim kompanijom RWE koji je, po ranijoj oceni Ministarstva ekonomije, „težak 320 miliona evra“, daleko je iznad troškova svih ekonomskih ambasadora.

Istina, posao sa RWE jeste vredan i značajan, ali su na tome radili timovi iz obe zemlje i pre nego što su uopšte postojali ekonomski ambasadori. Memorandum o razumevanju sa kompanijom RWE potpisan je još 2009. godine tokom jedne od poseta predsednika Borisa Tadića Nemačkoj, a u celom poslu koji još nije okončan učestvovao je i dr Aleksandar Ivkovac, sadašnji ekonomski predstavnik Srbije u Nemačkoj, tačnije, Berlinu. 

Za razliku od Ministarstva ekonomije, iz Privredne komore Srbije su poslali sve podatke o radu svojih osam predstavništava u inostranstvu koja se ne finansiraju iz državne kase. Najveći obim posla, ako je suditi po podacima, imaju u predstavništvu u Nemačkoj. 

- Trenutno u Srbiji posluje preko 360 preduzeća čiji su osnivači pravna lica iz Nemačke. Nemački investitori očekuju od nas pouzdane informacije o ambijentu poslovanja - kaže Milanka Vučić, direktorka predstavništva PKS u Nemačkoj. Mada je planirano da će iz inostranstva stići kao investicioni kapital oko dve milijarde evra, bilo je čak prognoza i da će to biti četiri milijarde, u prvoj polovini ove godine investicije iznose svega nekoliko stotina miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik