Unapređenje ekonomske saradnje sa Belorusijom

Bez autora
Sep 04 2013

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin razgovarali su u Vladi Vojvodine sa delegacijom iz Republike Belorusije o unapređenju ekonomske saradnje. U sastavu delegacije su bili zamenik ministra industrije Belorusije Genadij Sviderskij, nj.e. ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev i predstavnici beloruske privrede, fabrika za proizvodnju liftova, poljoprivrednih mašina, kamiona i automobila. Sastanku je prisustvovao i Dragoljub Švonja, počasni konzul Belorusije u Novom Sadu i direktor novosadske kompanije “Agropanonka” MTZ Finke iz Novog Sada, kao i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković. Potpredsednik Vlade Vojvodine prof. dr Dragoslav Petrović sa saradnicima, delegaciji iz Belorusije predstavio je više konkretnih projekata za produbljivanje ekonomske saradnje i saradnje u oblasti nauke i obrazovanja.

Unapređenje ekonomske saradnje sa BelorusijomPotpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin razgovarali su u Vladi Vojvodine sa delegacijom iz Republike Belorusije o unapređenju ekonomske saradnje.

U sastavu delegacije su bili zamenik ministra industrije Belorusije Genadij Sviderskij, nj.e. ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev i predstavnici beloruske privrede, fabrika za proizvodnju liftova, poljoprivrednih mašina, kamiona i automobila. Sastanku je prisustvovao i Dragoljub Švonja, počasni konzul Belorusije u Novom Sadu i direktor novosadske kompanije “Agropanonka” MTZ Finke iz Novog Sada, kao i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković.

Potpredsednik Vlade Vojvodine prof. dr Dragoslav Petrović sa saradnicima, delegaciji iz Belorusije predstavio je više konkretnih projekata za produbljivanje ekonomske saradnje i saradnje u oblasti nauke i obrazovanja.

Radi se o 11 projekata koje je pripremio Univerzitet u Novom Sadu i naučno-istraživački sektor. U oblasti privrede reč je o dva projekta koji se odnose na zajedničku proizvodnju i zajednički plasman ovih proizvoda na tržištu. Pokrenuće se i inicijativa da naše države podstaknu privatni sektor da ostvare dva odgovarajući privredna kapaciteta vezana za proizvodnju u okviru novih tehnologija, rekao je Petrović.

Zajednička fabrika za sklapanje traktora “Belarus” u Novom Sadu, dobar je primer uspešnog poslovanja, koji treba slediti u produbljivanju saradnje u oblasti privrede, složili su se učesnici današnjeg sastanka, na kome je iznet predlog da se, po tom modelu, otvori pogon za proizvodnju liftova.

Prema rečima potpredsednika Vlade Vojvodine prof. dr Dragoslava Petrovića, robna razmena iz godine u godinu beleži rast veći od 10 posto i taj trend je nastavljen i u prvih sedam meseci ove godine, jer čak 36 kompanija iz Vojvodine učestvuje u robnoj razmeni. Radi povećanja obima robne razmene, kao i proširivanja asortimana proizvoda, na sastanku je predloženo da Privredna komora Vojvodine organizuje objedinjen nastup vojvođanskih kompanija za učešće na poznatoj Beloruskoj robnoj berzi.

Posebno polje moguće saradnje je u oblasti visokog obrazovanja, kroz razmenu studenata i nastavnika Univerziteta u Novom Sadu sa univerzitetima u Belorusiji, kao i saradnje u zajedničkom istraživačkom radu u više oblasti: održivi razvoj i zaštićena prirodna dobra, upravljanje šumama u uslovima klimatskih promena, mehatronika, i drugim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik