Unapređenje ekonomske saradnje sa Slovenijom

Bez autora
Oct 02 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da postoji mnogo mogućnosti za zajedničku saradnju Srbije i Slovenije u oblasti energetike, saobraćaja, informacionih tehnologija, turizma i poljoprivrede. Dačić je na Srpsko-slovenačkoj poslovnoj konferenciji, održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS), naveo da će sa privrednom delegacijom Slovenije biti reči o mogućnosti investicija Srbije u preduzeća u toj zemlji. On je istakao da je Slovenija među prvih 10 zemalja u ukupnoj robnoj razmeni sa Srbijom, i da su slovenačke investicije u našoj zemlji do sada iznosile 1,4 milijarde evra. Predsednik Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek ukazala je na to da Slovenija prodaje 15 državnih preduzeća, po transparentnim uslovima, i poručila da su investitori iz Srbije dobrodošli na tendere.

Unapređenje ekonomske saradnje sa SlovenijomPredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da postoji mnogo mogućnosti za zajedničku saradnju Srbije i Slovenije u oblasti energetike, saobraćaja, informacionih tehnologija, turizma i poljoprivrede.

Dačić je na Srpsko-slovenačkoj poslovnoj konferenciji, održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS), naveo da će sa privrednom delegacijom Slovenije biti reči o mogućnosti investicija Srbije u preduzeća u toj zemlji.

On je istakao da je Slovenija među prvih 10 zemalja u ukupnoj robnoj razmeni sa Srbijom, i da su slovenačke investicije u našoj zemlji do sada iznosile 1,4 milijarde evra.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek ukazala je na to da Slovenija prodaje 15 državnih preduzeća, po transparentnim uslovima, i poručila da su investitori iz Srbije dobrodošli na tendere.

Bratušek je napomenula da je prodaja slovenačke kompanije “Fruktal” kompaniji “Nektar” iz Srbije dobro iskustvo za obe države.

Ona je navela da su odnosi dveju zemalja odlični i da postoji tradicionalno dobra saradnja, i saopštila da će Slovenija svojim iskustvom pomoći Srbiji na putu ka EU.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić istakao je da su u Srbiji prisutna brojna preduzeća iz Slovenije, dok su od srpskih preduzeća u Sloveniji prisutni samo “Nektar”, “Komtrejd” i “Beohemija”.

Sertić je napomenuo da je robna razmena dveju država od 2008. godine, kad je bila veća od milijardu evra, u padu, i da se sada godišnje kreće između 800 i 900 miliona evra.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je registrovano više od 1.500 kompanija i predstavništva iz Slovenije, od kojih je približno 500 aktivno, a u kojima je zaposleno više od 35.000 radnika.

Sertić je naglasio da, pored oblasti energetike, saobraćaja, građevine i poljoprivrede u kojima ima velikog prostora za saradnju, Slovenija i Srbija treba da rade i na zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik