Unapređenje saradnje Srbije i Belorusije

Bez autora
Sep 25 2013

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igor Mirović izjavio je u Minsku, nakon potpisivanja Protokola Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju između Srbije i Belorusije, da za razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa dveju zemalja postoje velike mogućnosti i da se može očekivati obostrano zalaganje, operativnost i inicijative. U planu je da u naredne tri do četiri godine obim trgovinske razmene dostigne 500 miliona dolara. To jeste ambiciozno, ali treba raditi planski i na veoma konkretnim elementima graditi taj optimizam. Potpisani protokol obuhvatio je nove mehanizme do kojih se došlo u poslednjih nekoliko meseci, a koji će doprineti intenzivnijoj saradnji između preduzeća u oblasti poljoprivrede, proizvodnje lekova, ali i u zajedničkim nastupima građevinskih kompanija na trećim tržištima.

Unapređenje saradnje Srbije i BelorusijeMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Igor Mirović izjavio je u Minsku, nakon potpisivanja Protokola Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju između Srbije i Belorusije, da za razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa dveju zemalja postoje velike mogućnosti i da se može očekivati obostrano zalaganje, operativnost i inicijative.

Mirović je naveo da je u planu da u naredne tri do četiri godine obim trgovinske razmene dostigne 500 miliona dolara. To jeste ambiciozno, ali treba raditi planski i na veoma konkretnim elementima graditi taj optimizam, istakao je Mirović.

On je napomenuo da je potpisani protokol obuhvatio nove mehanizme do kojih se došlo u poslednjih nekoliko meseci, a koji će doprineti intenzivnijoj saradnji između preduzeća u oblasti poljoprivrede, proizvodnje lekova, ali i u zajedničkim nastupima građevinskih kompanija na trećim tržištima.

Takođe, kako je naveo, potpisan je i plan aktivnosti koji sadrži precizne rokove i projekte kada je reč o saradnji konkretnih preduzeća.

Ministar je napomenuo da postoji veliko interesovanje beloruskih kompanija za investiranje i proizvodnju sa srpskim preduzećima. To se pre svega odnosi na “Prvu petoletku” iz Trstenika, “Četrnaesti oktobar” iz Kruševca, “Fabriku vagona” iz Kraljeva, pri čemu pojedine srpske i beloruske kompanije već ostvaruju dobru saradnju, koja je radom ove komisije unapređena, naveo je Mirović.

On je saopštio da je na zasedanju komisije bilo reči i o unapređenju saradnje u oblasti kulture, nauke, ali i drugim oblastima za koje su obe strane pokazale interesovanje.

Prema njegovim rečima, kao stalni instrument kreiranja i praćenja ekonomske saradnje između dve zemlje, Međuvladina komisija ima veoma značajnu ulogu u unapređenju ovih odnosa.

Mirović tokom dvodnevne posete Belorusiji predvodi delegaciju Srbije koju čine predstavnici više od 20 srpskih kompanija mašinskog, metaloprerađivačkog, energetskog, hemijskog i poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik