Unapređenje saradnje Srbije i Gruzije u oblasti ekonomije

Bez autora
Jan 15 2014

Povezivanje privrednika i predstavljanje ekonomija Srbije i Gruzije na biznis i investicionim forumima, najbolji je način za unapređenje dosadašnje, skromne, privredne saradnje dve zemlje. Građevinarstvo, energetika, poljoprivreda, poljomehanizacija, farmacija i turizam nose značajan potencijal za kooperacije srpskih i gruzijskih kompanija, istaknuto je na sastanku Željka Sertića, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Davida Bakradzea, ambasadora Gruzije u Grčkoj, koji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Srbiju. Učešće robne razmene sa Gruzijom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa svetom iznosilo je, u proteklih 10 godina, svega 0,05 odsto. U 2013. godini razmena je vredela nešto više od tri miliona dolara od čega je srpski izvoz dostigao 2,8 miliona dolara. Na gruzijsko tržište najviše se izvoze konstrukcije i delovi konstrukcija, smart kartice, kontejneri, rezervoari, lekovi.

Unapređenje saradnje Srbije i Gruzije u oblasti ekonomijePovezivanje privrednika i predstavljanje ekonomija Srbije i Gruzije na biznis i investicionim forumima, najbolji je način za unapređenje dosadašnje, skromne, privredne saradnje dve zemlje.

Građevinarstvo, energetika, poljoprivreda, poljomehanizacija, farmacija i turizam nose značajan potencijal za kooperacije srpskih i gruzijskih kompanija, istaknuto je na sastanku Željka Sertića, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i Davida Bakradzea, ambasadora Gruzije u Grčkoj, koji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Srbiju.
 
Učešće robne razmene sa Gruzijom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa svetom iznosilo je, u proteklih 10 godina, svega 0,05 odsto. U 2013. godini razmena je vredela nešto više od tri miliona dolara od čega je srpski izvoz dostigao 2,8 miliona dolara. Na gruzijsko tržište najviše se izvoze konstrukcije i delovi konstrukcija, smart kartice, kontejneri, rezervoari, lekovi. 
 
PKS veoma je zainteresovana za bolju saradnju sa gruzijskom privredom i kao najveća i najstarija asocijacija srpske privrede otvorena je za podršku i pomoć kako Privrednoj komori Gruzije tako i kompanijama koje su zainteresovane za saradnju sa srpskim firmama, rekao je Sertić.
 
Predsednik PKS upoznao je ambasadora sa radom i aktivnostima komore, istakavši da je cilj da bude snažan servis privredi i poluga između vlade i privrednika. Zastupanje, podrška privredi, međunarodni poslovi i edukacija,  četiri su stuba na kojima PKS zasniva svoje aktivnosti. Sertić je ukazao i na ulogu PKS u pregovaračkim procesima Srbije sa EU, istakavši da su u većini poglavlja o kojima sa pregovara, delegirani predstavnici komore.
 
Kako se navodi u saopštenju PKS, ambasador Bakradze najavio je da će u julu 2014. godine biti otvorena ambasada Gruzije u Beogradu, što bi trebalo da doprinese intenziviranju privredne saradnje. Očekuje se uskoro i poseta delegacije PKS Gruziji, kao i predstavljanje gruzijske privrede u Srbiji.
 
Bakradze je predstavio ekonomiju Gruzije, koja, kako je rekao, ostvaruje godišnji rast BDP između šest i sedam procenata i privlači brojne investicije. U proteklih nekoliko godina ukupan broj poreza smanjen je sa 21 na šest, znatno su pojednostavljene administrativne procedure za dobijanje dozvola i neophodnih dokumenata koji se izdaju za svega 48 sati, dok je korupcija svedena na minimum, ukazao je Bakradze. Turizam je privredna grana u usponu i Gruziju je prošle godine posetilo 4,5 miliona turista od čega 2,5 miliona stranih. Gruzija može da se pohvali blagom klimom ali i glečerima na 5.000 metara visokim planinama Kavkaza, divnim plažama duž obala Crnog mora, sa 765 jezera i 2.600 reka sa spektakularnim vodopadima, dodao je on.
 
Najznačajnije industrijske grane Gruzije su metalurgija, mašinogradnja, elektroindustrija, elektronika i hemijska industrija. Veoma je razvijena i poljoprivreda, a prehrambena industrija ima značajno učešće u strukturi industrijske proizvodnje, stoji u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik