Unapređenje saradnje Srbije i Slovenije

Bez autora
Oct 20 2013

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević razgovarao je u Vladi Republike Srbije sa ambasadorom Republike Slovenije u Beogradu Nj.E. Francom Butom. Ministar Bačević je upoznao ambasadora sa politikom Vlade Srbije, sa njenom vizijom budućnosti i odlučnošću da ne poklekne pred brojnim izazovima i problemima. Politika Ministrastva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja kompatibilna je s politikom Vlade Srbije i sakodnevno čini napore da se izbori sa posledicama krize u kojima se nalazi zemlja i region u celini. Stoga je posebno značajno da se ostvaruju kontakti i radi na unapređenju saradnje zemalja regiona, koja može biti ostvarena u različitim sferama društvenog i ekonomskog života. U sferi privrede saradnja je izuzetno važna s obzirom da je u Srbiji registrovano oko 1500 slovenačkih preduzeća, koja uz veliki broj zaposlenog domaćeg stanovništva čine značajnu ekonomsko-stratešku tačku dve zemlje.

Unapređenje saradnje Srbije i SlovenijeMinistar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević razgovarao je u Vladi Republike Srbije sa ambasadorom Republike Slovenije u Beogradu Nj.E. Francom Butom.

Ministar Bačević je upoznao ambasadora sa politikom Vlade Srbije, sa njenom vizijom budućnosti i odlučnošću da ne poklekne pred brojnim izazovima i problemima. Politika Ministrastva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja kompatibilna je s politikom Vlade Srbije i sakodnevno čini napore da se izbori sa posledicama krize u kojima se nalazi zemlja i region u celini.

Stoga je posebno značajno da se ostvaruju kontakti i radi na unapređenju saradnje zemalja regiona, koja može biti ostvarena u različitim sferama društvenog i ekonomskog života.

U sferi privrede saradnja je izuzetno važna s obzirom da je u Srbiji registrovano oko 1500 slovenačkih preduzeća, koja uz veliki broj zaposlenog domaćeg stanovništva čine značajnu ekonomsko-stratešku tačku dve zemlje.

Nj. E. gospodin But se tokom razgovora interesovao i za Izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene infrastukturnog koridora E-70  na granici Hrvatske do Dobanovaca, koji treba da usvoji Vlada Republike Srbije.

S obzirom da se prostornim planom E-70 predviđa veliki broj infrastrukturnih objekata, pumpi i odmorišta, Rpostoji veliko interesovanje investitora, koji bi mogli doprineti boljoj ekonomskoj klimi i stabilizaciji ekonomije.

Poseta ambasadora Franca Buta bila je dobra prilika da istakaže podršku koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, uz izraze pozitivnog mišljenja o radu Vlade.

Zvaničnici su se saglasili da tokom narednog susreta tema razgovara bude  realizacija projekata  Evropske unije kroz partnerski odonos dve zemlje. A kako je najavljeno, Vlada Republike Slovenije će uputiti poziv prof. dr Milanu Bačeviću za zvaničnu posetu, s ciljem produbljenja postojeće saradnje i razmene iskustava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik