Unaprediti ekonomske odnose Srbije i Rumunije

Bez autora
Oct 20 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade Rumunije Viktor Ponta najavili su u Bukureštu da će zajednička sednica vlada dveju zemalja biti održana početkom sledeće godine. Dačić, koji je boravio u dvodnevnoj radnoj poseti Bukureštu, istakao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su Rumunija i Srbija veliki prijatelji. Srbija i Rumunija imaju dobre ekonomske odnose, koje bi trebalo dalje unaprediti radi obostranih interesa. Predsednik Vlade je ocenio da dve zemlje mogu da pojačaju saradnju i u oblasti energetike i podsetio na nedavno iznetu ideju o uspostavljanju multifunkcionalnog koridora od Italije, preko Crne Gore i Srbije, do Rumunije i dalje. Kao iskreni prijatelji, treba da otvoreno razgovaramo i o problemima i da ih rešavamo konkretno i praktično, bez nepotrebne doze prevelike politizacije jer to smeta rešavanju tih pitanja, naveo je Dačić.

Unaprediti ekonomske odnose Srbije i RumunijePredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade Rumunije Viktor Ponta najavili su u Bukureštu da će zajednička sednica vlada dveju zemalja biti održana početkom sledeće godine.

Dačić, koji je boravio u dvodnevnoj radnoj poseti Bukureštu, istakao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su Rumunija i Srbija veliki prijatelji.

Prema njegovim rečima, Srbija i Rumunija imaju dobre ekonomske odnose, koje bi trebalo dalje unaprediti radi obostranih interesa.

Predsednik Vlade je ocenio da dve zemlje mogu da pojačaju saradnju i u oblasti energetike i podsetio na nedavno iznetu ideju o uspostavljanju multifunkcionalnog koridora od Italije, preko Crne Gore i Srbije, do Rumunije i dalje.

Kao iskreni prijatelji, treba da otvoreno razgovaramo i o problemima i da ih rešavamo konkretno i praktično, bez nepotrebne doze prevelike politizacije jer to smeta rešavanju tih pitanja, naveo je Dačić.

On je dodao da nema razloga da Srbiji smeta rumunska nacionalna manjina i Rumuni koji žive u Srbiji kad je Rumunija prijateljska zemlja.

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik Vlade je ukazao na to da region može bolje da se organizuje i artikuliše zajedničke interese.

Dačić je najavio da će u novembru ponovo posetiti Bukurešt, gde će učestvovati na sastanku koji organizuju premijeri Rumunije i NR Kine, a izrazio je i spremnost da uzme učešće i na trilateralnom sastanku s Rumunijom i Bugarskom.

Ponta je ocenio da manjine povezuju dve zemlje, uz napomenu da je neophodno angažovanje obeju strana kako bi se osigurala sva prava srpske manjine u Rumuniji i rumunske manjine u Srbiji.

Izuzetno cenim pragmatizam s kojim Vlada Srbija tretira teške probleme s kojima se suočava, a posebno sve napore koje je premijer Dačić uložio u poboljšanje odnosa Beograda i Prištine, naglasio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik