Upitnik o ispunjenosti uslova za članstvo u EU 24. novembra u Beogradu

Bez autora
Nov 01 2010

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić najavio je danas da će komesar Evropske unije za proširenje Štefan File 24. novembra u Beogradu zvanično uručiti Vladi Srbije upitnik koji će imati između 4.000 i 5.000 pitanja o ispunjenosti uslova za članstvo u EU.Srbija će nakon pripremnih radnji u vezi sa popunjavanjem ovog upitnika već u prvom kvartalu sledeće godine vratiti kvalitetno ispunjen upitnik Evropskoj komisiji. Posle toga treba očekivati dodatna pitanja i slanje tehničke misije, a zvanično mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji trebalo bi da bude saopšteno na jesen sledeće godine.

Uručivanje upitnika o ispunjenosti uslova za članstvo u EU 24. novembra u BeograduPotpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić najavio je danas da će komesar Evropske unije za proširenje Štefan File 24. novembra u Beogradu zvanično uručiti Vladi Srbije upitnik koji će imati između 4.000 i 5.000 pitanja o ispunjenosti uslova za članstvo u EU.

Srbija će nakon pripremnih radnji u vezi sa popunjavanjem ovog upitnika već u prvom kvartalu sledeće godine vratiti kvalitetno ispunjen upitnik Evropskoj komisiji.

Posle toga treba očekivati dodatna pitanja i slanje tehničke misije, a zvanično mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji trebalo bi da bude saopšteno na jesen sledeće godine.

Cilj Vlade je da se ubrzo nakon dobijanja statusa kandidata otvore i pregovori za članstvo Srbije u EU. Za našu zemlju je bitno da dobije datum i otpočne pregovore za ulazak u EU, istakao je on i dodao da je Srbija već pripremila većinu odgovora iz upitnika koji su bili prosleđeni susednim zemljama.

Potpredsednik Vlade je, predstavljajući Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa integracije Srbije u Evropsku uniju (NPI) za period jul–septembar 2010, istakao da je taj plan ispunjen 121 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik