Uskoro osnivanje Kancelarije za regulatornu reformu

Bez autora
Sep 13 2010

Premijer Mirko Cvetković danas je najavio osnivanje Kancelarije za regulatornu reformu, koja treba da poboljša analizu predloga koji stižu od građana i privrede, a u cilju rasterećivanja privrede. Vlada Srbije usvojila je strategiju regulatorne reforme 2008 - 2011, koja podrazumeva ne samo uklanjanje neusklađenosti administrativnih propisa, već i jačanje mehanizma kontrole novih propisa. Vlada je uspela da sprovede dve trećine preporuka privrednika u vezi sa reformama na smanjenju propisa, što treba da omogući veći dolazak investitora. Nisu sprovedene i neke odluke Vlade, kao što je ona da putarine ne budu iste visine za kombi vozila, kao za kamione i automobile, kao i preporuka da se ukine obaveza svakodnevne uplate pazara, i uvede da se to radi jednom nedeljno, što bi smanjilo troškove malim firmama...

Ispunjene dve trećine preporukaPremijer Mirko Cvetković danas je najavio osnivanje Kancelarije za regulatornu reformu, koja treba da poboljša analizu predloga koji stižu od građana i privrede, a u cilju rasterećivanja privrede.

Vlada Srbije usvojila je strategiju regulatorne reforme 2008 - 2011, koja podrazumeva ne samo uklanjanje neusklađenosti administrativnih propisa, već i jačanje mehanizma kontrole novih propisa.

Kako je saopštio Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, Vlada je uspela da sprovede dve trećine preporuka privrednika u vezi sa reformama na smanjenju propisa, što treba da omogući veći dolazak investitora.

Prema današnjem saopštenju, nisu sprovedene i neke odluke Vlade, kao što je ona da putarine ne budu iste visine za kombi vozila, kao za kamione i automobile, kao i preporuka da se ukine obaveza svakodnevne uplate pazara, i uvede da se to radi jednom nedeljno, što bi smanjilo troškove malim firmama.

Takođe, nije omogućeno ni da se uplata poreza na zarade vrši na samo jedan račun, ukoliko sam preduzetnik ne želi da to uradi na više uplatnica.

Potrebno je ukinuti i overu tehničke ispravnosti vozila na putnom nalogu, kao i radne knjižice, a tu evidenciju treba voditi elektronski.

Ono što je danas posebno istaknuto je da još nije omogućeno elektronsko plaćanje poreskih obaveza.

Između ostalog, kao uspeh naveden je skraćeni postupak registracije preduzeća, prelazak na jednošalterski sistem i smanjenje nepotrebne procedure u spoljnoj trgovini.

Giljotina propisa omogućava privredi uštedu od 160 miliona evra godišnje, ali je moguće dostići i 180 miliona evra. Svetska banka nastaviće da podržava taj projekat u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik