Uspešna realizacija Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU

Bez autora
Mar 22 2011

Na današnjem zasedanju Odbora za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i Evropske unije u Briselu konstatovano je da se taj sporazum uspešno realizuje u poslednjih 12 meseci.Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić predvodio je delegaciju Srbije na ovom zasedanju i predstavnicima pomenutog odbora Evropske komisije predao predlog rešenja za pitanje akciza za naftne derivate, koji podrazumeva vraćanje na prošlogodišnji sistem i u kojem se ne pravi razlika između domaćih i stranih proizvođača.

Uspešna realizacija Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EUNa današnjem zasedanju Odbora za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i Evropske unije u Briselu konstatovano je da se taj sporazum uspešno realizuje u poslednjih 12 meseci.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić predvodio je delegaciju Srbije na ovom zasedanju i predstavnicima pomenutog odbora Evropske komisije predao predlog rešenja za pitanje akciza za naftne derivate, koji podrazumeva vraćanje na prošlogodišnji sistem i u kojem se ne pravi razlika između domaćih i stranih proizvođača. Evropska komisija će u sledećih nekoliko nedelja i zvanično reagovati. Očekuje se da će se na ovaj način rešiti ovo pitanje u trgovinskim odnosima.

Potpredsednik Vlade je kao dobar primer saradnje sa Unijom pomenuo i pitanje privremene zabrane izvoza pšenice, koje je rešeno uz konsultacije sa EU. Postignut je dogovor o tome da u septembru počnu pregovori koji bi Srbiji trebalo da obezbede povećanje kvota za izvoz šećera i nekih drugih proizvoda, dodaje se u saopštenju.

Delegacija Vlade Srbije predala je na današnjem zasedanju i izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za dobijanje statusa kandidata, koji pokriva period od početka 2011. godine. 70 posto preporuka predviđenih za taj period u potpunosti ili delimično je ispunjeno.

Srbiji tek predstoji veliki posao, a neophodno je ojačati nezavisne institucije i usvojiti veoma kompleksne zakone, kao što su zakoni o finansiranju političkih partija, restituciji i o javnoj svojini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik